Gołąbki z królikiem i dynią

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Gołąbki w jesiennej odsłonie

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej lub włoskiej

    1 tuszka z królika ( u mnie cały królik oprócz łapek)

    1/2 kg dyni

    1 szklanka ryżu

    100 g kaszy gryczanej

    3 łyżki siemienia lnianego

    sól, pieprz

    słodka papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z królikiem i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika poprocjować i ugotować w osolonej wodzie, następnie mięso obrać z kości i zmielić w maszynce.

    Z kapusty wykroić głębia i sparzyć, a następie zdejmować kolejno liście. Delikatnie ściąć z nich najgrubszy nerw.

    Obraną dynię pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić dynię. Podsmażyć 5 minut, podlać 1/4 szklanki wody i dusić aż zmięknie. Dynię rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.

    Ryż, kaszę i siemię wsypać do garnka, zalać 3 szklankami wody, wsypać łyżeczkę soli i gotować pod przykryciem aż cały płyn zostanie wchłonięty.

    Ryż wymieszać z mięsem i dynią, doprawić do smaku. Na liście kapusty nakładać farsz, zwijać i układać ściśle w naczyniu do zapiekania. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę, piec aż kapusta będzie miękka. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Kapusta Kasza Królik Mięso Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować