Gołąbki z królikiem i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Królika poprocjować i ugotować w osolonej wodzie, następnie mięso obrać z kości i zmielić w maszynce.
Z kapusty wykroić głębia i sparzyć, a następie zdejmować kolejno liście. Delikatnie ściąć z nich najgrubszy nerw.
Obraną dynię pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić dynię. Podsmażyć 5 minut, podlać 1/4 szklanki wody i dusić aż zmięknie. Dynię rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Ryż, kaszę i siemię wsypać do garnka, zalać 3 szklankami wody, wsypać łyżeczkę soli i gotować pod przykryciem aż cały płyn zostanie wchłonięty.
Ryż wymieszać z mięsem i dynią, doprawić do smaku. Na liście kapusty nakładać farsz, zwijać i układać ściśle w naczyniu do zapiekania. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę, piec aż kapusta będzie miękka. Smacznego :)
Komentarze