Gołąbki w sosie pomidorowym

4.5 (197 ocen)

Dawno nie jadłam gołąbków, a gdy zobaczyłam w sklepie wielką kapustę od razu o nich pomyślałam

Składniki:

  • - 1 duża biała kapusta
    - 1 kg mięsa mielonego (może być wieprzowo-wołowe)
    - 2 torebki ryżu
    - 1 duża cebula
    - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    - 100 ml koncentratu pomidorowego Pudliszki
    - 500 ml przecieru pomidorowego Pudliszki
    - 200 ml śmietany 18 %
    - 1 łyżka masła
    - 1 łyżka mąki
    - sól
    - pieprz
    - olej
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w posolonej wodzie około10 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Kapustę myjemy, wycinamy głąb, wkładamy do dużego garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy. Do mięsa dodajemy ostudzony ryż, cebulę, pietruszkę, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Z kapusty zdejmujemy po jednym liściu, odcinamy zgrubienia, nakładamy na niego farsz i zwijamy tak jak krokieta. W na dnie dużego garnka układamy część pozostałych liści, wkładamy wszystkie gołąbki i przykrywamy pozostałymi liśćmi. Calość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty. Gdy kapusta będzie mięka wyjmujemy na talerz, do bulionu dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Msało roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę, wszystko raem smażymy cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej masy i lekkiego przyrumienia. Dodajemy kilka łyżek sosu, mieszamy i całość wlewamy do sosu. Gołąbki wkładamy do sosu i dusimy jeszcze kilka minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować