NAPOLEONKA INNA NIŻ WSZYSTKIE

0 (0 ocen)

Ciasto jest trochę pracochłonne, ale smak wynagradza trud włożony w jego wykonanie. Ciasto jest od lat hitem na rodzinnych uroczystościach.

Składniki:

  • CIASTO:
    4 łyżki mleka
    4 łyżki kwaśnej śmietany
    4 łyżki stopionego masła
    4 żółtka
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    Mąka – taka ilość, aby ciasto było takie, jak na makaron (sprężyste i nie kleiło się do dłoni)
    KREM:
    1 budyń waniliowy
    2 płaskie łyżki mąki wrocławskiej
    ¾ szklanki cukru pudru
    ¾ kostki miękkiego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoleonka

Napoleonka inna niż wszystkie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • napoleonka inna niż wszystkie 1. CIASTO:
    Z podanych składników wyrobić sprężyste ciasto. Podzielić na 5, 6 części. Każdą część rozwałkować na bardzo cienki placek. Piec w tortownicy lub aluminiowych spodach do pizzy w temp. 180oC na złoty kolor.
    KREM:
    Budyń ugotować wg przepisu dodając do rozrabianego proszku dwie łyżki mąki. Wystudzić.
    Cukier puder zmiksować z masłem na puch, dodać budyń. Miksować do momentu dokładnego połączenia się składników.
    Przygotowaną masą przekładać placki. Posmarować również ostatni placek. Na wierzchu pokruszyć ewentualne pozostałe skrawki placków (np. z powstałych podczas pieczenia „bąbli”), lub uprażone płatki migdałowe.
    Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc do przegryzienia

Porady

pieczone placki zmniejszają objętość, więc można piec je w większych formach niż docelowa tortownica. Możliwe, że przekładając placki masą przy dociskaniu niektóre się pokruszą, więc na spód i wierzch ciasta najlepiej wybrać najładniejsze placki bez bąbli . Gdy ciasto zmięknie, nie będzie się kruszyło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować