Gofry borówkowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszne gofry na maślance z borówką.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 375 ml maślanki
    200 g mąki (u mnie orkiszowa)
    pół szklanki mleka
    5 łyżek skrobi ziemniaczanej
    6 łyżek oleju
    2 jajka
    1 łyżeczka sody
    50 g borówek zmiksowanych + 100 g do podania na gofry
    pół szklanki cukru pudru (u mnie zmiksowany słodzik)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Gofry borówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce mieszamy maślankę, mleko, olej i żółtka. W drugiej mąkę, skrobię, sodę i cukier puder. Białka ubijamy na sztywno.
    Do mokrych składników dodajemy suche, zmiksowane borówki i na koniec ubite białka. Mieszamy (ja zrobiłam to ręcznie) do dokładnego połączenia i pieczemy gofry.
    Ja podałam je z twarogiem zmiksowanym z borówką.

Porady

Pamiętajcie o mocy gofrownicy przynajmniej 1000 W.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować