375 ml maślanki
200 g mąki (u mnie orkiszowa)
pół szklanki mleka
5 łyżek skrobi ziemniaczanej
6 łyżek oleju
2 jajka
1 łyżeczka sody
50 g borówek zmiksowanych + 100 g do podania na gofry
pół szklanki cukru pudru (u mnie zmiksowany słodzik)
Gofry borówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce mieszamy maślankę, mleko, olej i żółtka. W drugiej mąkę, skrobię, sodę i cukier puder. Białka ubijamy na sztywno.
Do mokrych składników dodajemy suche, zmiksowane borówki i na koniec ubite białka. Mieszamy (ja zrobiłam to ręcznie) do dokładnego połączenia i pieczemy gofry.
Ja podałam je z twarogiem zmiksowanym z borówką.
Porady
Pamiętajcie o mocy gofrownicy przynajmniej 1000 W.
Komentarze