Świetne ciasto, ostatnimi laty trochę zapomniane. Ma wiele wersji np. z oranżadą, we Francji na suchych drożdżach. Ten przepis jest prosty i wychodzi z niego smaczna, wilgotna "zebra".
Gateau marbre czyli ciasto "zebra" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka należy ubić z cukrem. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na przemian dodawać po trochu do masy jajeczno cukrowej: mąkę, olej ( i esencję waniliową jeśli mamy w formie olejku, lub uprzednio dodać cukier waniliowy do masy jajecznej i cukru), wodę i tak na przemian. Na końcu masę podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao. Do wysmarowanej tłuszczem formy wlewać na przemian białą i ciemną masę, lub na spód wlać białą, następnie ciemną i łyżką wmieszać ją tak aby na wierzchu znalazła się biała. Piec godzinę w nagrzanym do 180 C piekarniku. Można przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze