Gateau Marbre czyli Ciasto "Zebra"

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Świetne ciasto, ostatnimi laty trochę zapomniane. Ma wiele wersji np. z oranżadą, we Francji na suchych drożdżach. Ten przepis jest prosty i wychodzi z niego smaczna, wilgotna "zebra".

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 2.5 szklanki
    - cukier: 1.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 3 łyżeczki
    - jajka: 5 sztuk
    - olej: 1 szklanka
    - woda zimna: 1 szklanka
    - zapach waniliowy: 0.5 łyżeczki
    - kakao prawdziwe gorzkie: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Zebra

Gateau marbre czyli ciasto "zebra" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka należy ubić z cukrem. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na przemian dodawać po trochu do masy jajeczno cukrowej: mąkę, olej ( i esencję waniliową jeśli mamy w formie olejku, lub uprzednio dodać cukier waniliowy do masy jajecznej i cukru), wodę i tak na przemian. Na końcu masę podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao. Do wysmarowanej tłuszczem formy wlewać na przemian białą i ciemną masę, lub na spód wlać białą, następnie ciemną i łyżką wmieszać ją tak aby na wierzchu znalazła się biała. Piec godzinę w nagrzanym do 180 C piekarniku. Można przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować