Galette z gruszkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

To naprawdę szybkie ciasto do zrobienia. Możecie wykorzystać gruszki zamknięte w słoiku lub użyć świeżych. Jeśli ten niedbały kształt ciasta Wam nie odpowiada użyjcie karbowanej formy do wypieku tart.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 2 żółtka
    200 g mąki pszennej
    125 g zimnego masła
    50 g cukru
    łyżka gęstej śmietany 18%
    szczypta soli

    oraz:
    4 duże gruszki
    łyżeczka cynamonu
    szczypta kardamonu mielonego
    3 łyżki cukru białego
    roztrzepane jajko do posmarowania tarty
    brązowy cukier do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Galette z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z solą, dodać cukier i pokrojone masło. Całość posiekać nożem lub specjalnym przecinakiem do ciasta (ja kupiłam z Fackelmanna). Dodać żółtka i śmietanę, wyrobić gładkie i jednolite ciasto, które należy zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
    W przypadku świeżych owoców: Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze cząstki. Rozprażyć w garnku na wolnym ogniu. Poczekać, aż odparują i dodać cynamon i kardamon. Ostudzić.
    Ciasto rozwałkować na kształt koła (najlepiej na macie silikonowej, nie będzie potrzeby podsypywania mąką) i przełożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem. Przełożyć gruszki i zagnieść boki ciasta do środka. Posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka i posypać cukrem.
    Piec 35 minut w 160 stopniach z termoobiegiem (bez termoobiegu 180 stopni).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować