To naprawdę szybkie ciasto do zrobienia. Możecie wykorzystać gruszki zamknięte w słoiku lub użyć świeżych. Jeśli ten niedbały kształt ciasta Wam nie odpowiada użyjcie karbowanej formy do wypieku tart.
1 godz. 15 min
Składniki:
2 żółtka
200 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
50 g cukru
łyżka gęstej śmietany 18%
szczypta soli
oraz:
4 duże gruszki
łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu mielonego
3 łyżki cukru białego
roztrzepane jajko do posmarowania tarty
brązowy cukier do posypania
Galette z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z solą, dodać cukier i pokrojone masło. Całość posiekać nożem lub specjalnym przecinakiem do ciasta (ja kupiłam z Fackelmanna). Dodać żółtka i śmietanę, wyrobić gładkie i jednolite ciasto, które należy zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
W przypadku świeżych owoców: Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze cząstki. Rozprażyć w garnku na wolnym ogniu. Poczekać, aż odparują i dodać cynamon i kardamon. Ostudzić.
Ciasto rozwałkować na kształt koła (najlepiej na macie silikonowej, nie będzie potrzeby podsypywania mąką) i przełożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem. Przełożyć gruszki i zagnieść boki ciasta do środka. Posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka i posypać cukrem.
Piec 35 minut w 160 stopniach z termoobiegiem (bez termoobiegu 180 stopni).
Komentarze