Zielony galart z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuła posolić i ugotować na parze. Jajka ugotować na twardo, przeciąć je na pół. Z marchewki odciąć 6 plasterków. Na środku półmiska wyłożyć ugotowany brokuł. Po bokach wyłożyć połówki jajka, udekorować je majonezem i położyć na każde 1 kulkę groszku. Papryki ułożyć pomiędzy jajkami. Plasterki marchewki wyłożyć pomiędzy jajkami, a papryką. Na każdą marchewkę położyć jeden groszek.
2.Z umytej włoszczyzny ugotować litr bulionu. Liście szpinaku dobrze umyć oderwać łodygi. Bulion podgotować i dodać liście szpinaku, aż zwiędną i puszczą kolor. Liście szpinaku odcedzić. Bulion podgotować, doprawić solą, pieprzem. Do gotującego bulionu dodawać agar, mieszać aż do rozpuszczenia agaru. Bulion z agarem studzić, aż do uzyskania wstępnego zespolenia.
3.Na przygotowane warzywa wylać galart. Włożyć do lodówki aby zastygł.
Komentarze