Zielony galart z warzywami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Zielony galart jest wegetariański, ponieważ zamiast żelatyny użyty został agar.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - włoszczyzna: 1 sztuka
    - woda: 1 litr
    - szpinak w liściach: 40 dekagramów
    - sól do smaku: 1.2 łyżeczki
    - pieprz świeżo zmielony do smaku: 4 szczypty
    - agar: 10 gramów

    - różyczki brokuła: 6 sztuk
    - jajka ugotowane na twardo: 2 sztuki
    - plasterki czerwonej papryki: 4 sztuki
    - groszek konserwowy odcedzony ((kulki)): 10 sztuk
    - MAJONEZ DEKORACYJNY: 4 łyżeczki
    - sól do smaku: 3 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Zielony galart z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuła posolić i ugotować na parze. Jajka ugotować na twardo, przeciąć je na pół. Z marchewki odciąć 6 plasterków. Na środku półmiska wyłożyć ugotowany brokuł. Po bokach wyłożyć połówki jajka, udekorować je majonezem i położyć na każde 1 kulkę groszku. Papryki ułożyć pomiędzy jajkami. Plasterki marchewki wyłożyć pomiędzy jajkami, a papryką. Na każdą marchewkę położyć jeden groszek.
  • 2. Z umytej włoszczyzny ugotować litr bulionu. Liście szpinaku dobrze umyć oderwać łodygi. Bulion podgotować i dodać liście szpinaku, aż zwiędną i puszczą kolor. Liście szpinaku odcedzić. Bulion podgotować, doprawić solą, pieprzem. Do gotującego bulionu dodawać agar, mieszać aż do rozpuszczenia agaru. Bulion z agarem studzić, aż do uzyskania wstępnego zespolenia.
  • 3. Na przygotowane warzywa wylać galart. Włożyć do lodówki aby zastygł.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować