Galaretkowa eksplozja

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Lato od dziecka kojarzy mi się z galaretką, ponieważ babcia zawsze zalewała nią owoce, tworząc lekkie i niskokaloryczne (co na pewno cieszy większość kobiet :)) deserki. Dzisiaj mamy dostęp do szerokiej gamy galaretkowych kolorów więc warto to wykorzystać i pozytywnie zaskoczyć znajomych :).

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • - Kolorowe galaretki
    (czerwona, różowa, niebieska, turkusowa, pomarańczowa, zielona ... itd)

    - Mleko

    - Cukier (wedle uznania, ja dodaje tylko łyżeczkę do cytrynowej)

    - Woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Galaretkowa eksplozja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdą z galaretek rozpuszczamy kolejno w 350 ml gorącej wody i czekamy aż ostygnie.


  • 2. Gdy galaretka przestygnie odlewamy 5 łyżek stołowych do miseczki a resztę wlewamy do naczynia, w którym będziemy podawać nasz deser i wstawiamy do lodówki by stężała.
  • 3. Do 150 ml mleka dodajemy łyżeczkę cukru i podgrzewamy aby się rozpuścił. Odstawiamy do wystudzenia i następnie łączymy z pozostawioną galaretką.
  • 4. Gdy galaretka stężeje ostrożnie wlewamy masę mleczną i odstawiamy do stężenia.
  • 5. Dokładnie tak samo postępujemy z resztą naszej tęczy .
    Deser praco i czasochłonny jednak prezentuje się pięknie :)
    Smacznego :) !

Porady

1. Jeżeli rezygnujemy z dodawania cukru, mleka nie podgrzewamy i do zimnego dodajemy galaretki. 2. Mleko musi być zimne inaczej galaretki się mogą zważyć 3. Uważnie sprawdzajcie czy galaretka na pewno jest na 500 ml wody, ponieważ niektóre galaretki (niebieska, różowa) są na 350 ml . W tym wypadku wskazane jest kupienie 2-óch (wtedy rozpuszczamy w 500 ml wody) lub "wykopanie" danego koloru w standardowym opakowaniu :).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować