Galaretki z kolorowymi warzywami

4.67 (3 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Mini przekąski na imprezę:)

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • bulion - 1 litr

    szynka konserwowa - 10 dag

    marchewka - 2 szt.

    natka pietruszki - kilka gałązek

    jajka - 2 szt.

    kukurydza - 1 mała puszka

    zielony groszek - 1 mała puszka

    żelatyna - 1 op. (na 1 litr płynu)

    sok z cytryny lub ocet
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Galaretki z kolorowymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Szynkę kroimy w drobne kawałki.
  • 2. Marchewki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i kroimy w plastry.
  • 3. Bulion zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i mieszamy z żelatyną aż się rozpuści. Studzimy.
  • Galaretki z kolorowymi warzywami 4. Do salaterek lub foremek nakładamy po porcji jajek, szynki, marchewki, natki, groszku i kukurydzy. Zalewamy bulionem z żelatyną i odstawiamy do stężenia. Przed podaniem polewamy sokiem z cytryny lub octem.

Porady

Moja rada: zamiast szynki możemy użyć innej wędliny lub kurczaka z rosołu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bulion drobiowy Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować