Galaretki z dyni i kalafiora w sosie balsamicznym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Patrząc na to danie aż sama buźka się uśmiecha. Wiosna na talerzu idealna przekąska szczególnie w upalne dni.

  • 60 min

Składniki:

  • 100 gram kalafiora
    200 ml wody
    odrobina soli i szczypta cukru
    150 gram dyni- u mnie mrożona
    200 ml soku pomarańczowego
    odrobina skórki otartej z pomarańczy
    szczypta imbiru
    miód do smaku
    kilka oliwek czarnych
    2 łyżki żelatyny.
    skórka z cytryny lub limonki
    sos balsamiczny ok 50 ml + kilka kropel Maggi do smaku.
    kilka truskawek
    listki bazylii i koperku do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Galaretki z dyni i kalafiora w sosie balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • galaretki 1. Dynię zagotowujemy w wodzie a następnie odsączoną przekładamy do drugiego garnka i gotujemy z sokiem i skórką z pomarańczy.Całość blendujemy. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę (1 i 1/4 łyżki). Doprawiamy do smaku imbirem i miodem. Wylewamy do kokilek 3-5 (w zależności od wielkości).

    Kalafior zagotowujemy i doprawiamy solą i cukrem ścieramy odrobinę skórki z cytryny lub limonki.Dodajemy żelatynę i blendujemy.

    Gdy pierwsza warstwa lekko stężeje wykładamy pokrojone w plasterki oliwki. Odstawiamy do lodówki do stężenia- wylewamy warstwę kalafiorową. i ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  • galaretki 2. Sos balsamiczny łączymy z kilkoma kroplami Maggi. Truskawki kroimy na cząstki i układamy obok.Przed podaniem polewamy po galaretkach.

Porady

Zamiast kalafiora możemy też wykorzystać np.brokuł.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować