Galareta z szynką i jajkami

4.5 (166 ocen)

  • 30 min

Zrobiłam tą galaretę na drugie urodziny mojego synka. Wygląda efektownie, jest szybka i łatwa w przygotowaniu.

  • 30 min

Składniki:

  • Kilka plastrów dowolnej wędliny
    6 jajek ugotowanych na twardo
    serek np. almette
    papryka marynowana
    groszek konserwowy
    natka pietruszki
    żelatyna
    kostki rosołowe drobiowe lub warzywne
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Galareta Przystawki Szynki

Galareta z szynką i jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować ok 0,5 l wywaru warzywnego z kostką rosołową. Do wywaru dodać żelatynę wg przepisu na opakowaniu. odstawić do ostygnięcia. Jaja ostudzić i obrać.Każdy plasterek szynki posmarować z jednej strony serkiem almette, można dodać jeszcze ćwiartkę jajka, zwinąć w rulonik i związać szczypiorkiem lub porem na środku. Paprykę marynowaną oraz esztę jajek pokroić w plastry.
  • 2. Na półmisek wyłożyć odcedzony groszek konserwowy, następnie ułożyć ruloniki z szynki, udekorować jajkami i natką pietruszki według własnego gustu. Całość zalać tężejącą galaretą i odstawić do lodówki aż galareta całkowicie stężeje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować