Przepis na tą tartą znalazłam w starym zeszycie z przepisami mojej mamy podczas domowych porządków i postanowiłam wypróbować. Syta zapiekanka idealna dla całej rodziny.
15 min
Składniki:
1 brokuł
15-20 dag sera żółtego
3 -4 plasterki wędliny
Ciasto:
200 g mąki
120 g masła lub margaryny
1 jajko
1 łyżka śmietany kwaśnej
sól
Brokułowa tarta w czosnkowo-serowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł podzielić na cząstki i krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić.
Przygotować ciasto: margarynę z mąką i szczyptą soli posiekać na stolnicy. Dodać jajko oraz śmietanę i zagnieść. wstawić do lodówki na ok 30 minut.
2.Sos:posiekać cebulę, czosnek przecisnąć i podsmażyć na oliwie. Dodać soli, pieprzu i oregano. Na cebulę i czosnek wrzucić serki, podlać odrobiną wody i mieszać, aż się rozpuszczą.
3.Schłodzone ciasto wykładamy na blachę tarty i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do nagrzanego do 190° piekarnika na około 25 minut.
Po wyciągnięciu z pieca nakładamy na ciasto pokrojoną wędlinę, sos następnie układamy brokuły różyczkami w górę. Całość posypujemy startym serem żółtym. Ponownie wkładamy do piekarnika na około 20-25 minut.
Komentarze