Brokułowa tarta w czosnkowo-serowym sosie

4.5 (198 ocen)

  • 15 min

Przepis na tą tartą znalazłam w starym zeszycie z przepisami mojej mamy podczas domowych porządków i postanowiłam wypróbować. Syta zapiekanka idealna dla całej rodziny.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 brokuł
    15-20 dag sera żółtego
    3 -4 plasterki wędliny

    Ciasto:
    200 g mąki
    120 g masła lub margaryny
    1 jajko
    1 łyżka śmietany kwaśnej
    sól

    Sos:
    3 serki topione
    4 ząbki czosnku
    1 cebula
    sól, pieprz,
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Brokułowa tarta w czosnkowo-serowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł podzielić na cząstki i krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić.
    Przygotować ciasto: margarynę z mąką i szczyptą soli posiekać na stolnicy. Dodać jajko oraz śmietanę i zagnieść. wstawić do lodówki na ok 30 minut.


  • 2. Sos:posiekać cebulę, czosnek przecisnąć i podsmażyć na oliwie. Dodać soli, pieprzu i oregano. Na cebulę i czosnek wrzucić serki, podlać odrobiną wody i mieszać, aż się rozpuszczą.
  • 3. Schłodzone ciasto wykładamy na blachę tarty i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do nagrzanego do 190° piekarnika na około 25 minut.
    Po wyciągnięciu z pieca nakładamy na ciasto pokrojoną wędlinę, sos następnie układamy brokuły różyczkami w górę. Całość posypujemy startym serem żółtym. Ponownie wkładamy do piekarnika na około 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować