Przepyszne błyskawiczne włoskie danie. Moje dzieci uwielbiają makaron w tej postaci.
20 min
Składniki:
300g makaronu wstążki lub rurki
20-25 dag wędzonego boczku
średnia cukinia
250 ml śmietanki 30%
oliwa z oliwek lub olej
ok. 2-3 łyżki sera żółtego lub parmazanu
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku lub pietruszki
Pieprz, sól
Makaronowa pasta carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić wodę. Boczek pokroić w plasterki, podsmażyć na patelni co jakiś czas mieszając aż będzie zarumieniony.Dodać cukinie startą na tarce na dużych oczkach oraz 1 łyżkę oliwy, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 3-5 min aż cukinia będzie miękka. Następnie wlać śmietankę 30%, wymieszać, doprawić obficie pieprzem i solą. Jak sos zgęstnieje, zdjąć z ognia.
2.Do gorącego makaronu przelać gotowy sos, wymieszać i od razu podawać porcję makaronu posypane startym serem oraz szczypiorkiem lub pietruszką.
Komentarze