Makaronowa Pasta Carbonara

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepyszne błyskawiczne włoskie danie. Moje dzieci uwielbiają makaron w tej postaci.

  • 20 min

Składniki:

  • 300g makaronu wstążki lub rurki
    20-25 dag wędzonego boczku
    średnia cukinia
    250 ml śmietanki 30%
    oliwa z oliwek lub olej
    ok. 2-3 łyżki sera żółtego lub parmazanu
    2-3 łyżki posiekanego szczypiorku lub pietruszki
    Pieprz, sól

Makaronowa pasta carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić wodę. Boczek pokroić w plasterki, podsmażyć na patelni co jakiś czas mieszając aż będzie zarumieniony.Dodać cukinie startą na tarce na dużych oczkach oraz 1 łyżkę oliwy, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 3-5 min aż cukinia będzie miękka. Następnie wlać śmietankę 30%, wymieszać, doprawić obficie pieprzem i solą. Jak sos zgęstnieje, zdjąć z ognia.
  • 2. Do gorącego makaronu przelać gotowy sos, wymieszać i od razu podawać porcję makaronu posypane startym serem oraz szczypiorkiem lub pietruszką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy