Ciasto gagarin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, posiekaj z margaryną. Dodaj żółtka oraz niepełną szklankę cukru i zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na 3 części. Do jednej dodaj kakao. Ciasto kakaowe i jedno białe zamroź. Drugą część białego ciasta wyłóż do formy (25/35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i podpiecz ok. 15 min. w temp. 180*C.
2.Białka ubij na sztywną pianę, wsyp 1 szklankę cukru i dalej ubijaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do ubitej piany wsyp kisiele i delikatnie wymieszaj.
3.Na podpieczony spód połóż warstwę śliwek. Na nie zetrzyj na tarce o dużych oczach ciasto kakaowe, a następnie ubitą pianę z kisielem. Na wierzchu zetrzyj ostatnią, białą, część ciasta.
4.Piecz ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Komentarze