Fioletowe pierogi

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pierogi każdy lubi. Nie kupuj gotowych. Dzieciom warto ugotować domowe.Kolor jagód przebijający przez ciasto wygląda bardzo apetycznie. Skusi się nawet niejadek.

  • 30 min

Składniki:

  • ciasto:

    260 gramów mąki poznańskiej
    80 mililitrów letniej wody
    1 jajko
    0,5 łyżeczki soli
    5 kropli aromatu waniliowego

    farsz:

    1 kg jagód lub borówek (mogą być mrożone)
    4 łyżki cukru waniliowego

    do podsypywania blatu:

    4-5 łyżek maki pszennej



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Fioletowe pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować dość cienko, wykrawać krążki np. szklanką.
  • 2. Na każdym krążku ułożyć porcję jagód,posypać cukrem waniliowym,starannie zlepić brzegi.Wrzucać do osolonego wrzątku, gotować do momentu, gdy wypłyną na wierzch (najlepiej przykryć garnek). Odczekać minutę,wyjąć z garnka łyżką cedzakową.Podawać gorące.

Porady

Pierogi można polać śmietaną, jogurtem naturalnym lub sokiem malinowym. Dodatek jajka można pominąć, wówczas warto dodać 4-5 łyżek oleju. Ciasto powinno być elstyczne,aby można je łatwo rozwałkować. Tutaj ważne jest wyczucie i podsypywanie takiej ilości mąki, aby uzyskać najlepszy efekt.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować