Fioletowa ruletka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Fajne ciasto na upalne dni.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na wzór.
    1 jajko
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka cukru.
    Barwnik spożywczy fioletowy, lub łyżka kakao. Wówczas jeżeli używamy kakao pomijamy mąkę ziemniaczaną.

    Biszkopt
    5 jajek
    1/2 szkl cukru
    1/3 szkl mąki ziemniaczanej
    2/3 szkl mąki pszennej
    Małe opakowanie cukru waniliowego
    Barwnik amarantowy

    Warstwy:
    1 opakowanie jogurtowego sernika na zimno Dr. Oetker
    600 ml mleka
    400g borówek lub jagód
    3 galaretki w kolorze fioletowym

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Fioletowa ruletka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę o wymiarach 24x 26 wykładamy białym papierem do pieczenia. Drukujemy, malujemy własnoręcznie wzór i układamy na blaszce pod papierem.
    Białko ubijamy na sztywna pianę dodajemy barwnik i cukier nadal ubijając. Wsypujemy przesilane mąki lub mąkę pszenną i kakao i delikatnie mieszany. Przekładamy masę do woreczka odcinamy delikatnie róg i wyciskamy wzór na papierze do pieczenia. Ja nie używam profesjonalnych worków do dekoracji. Idealnie sprawdzają się woreczki strunowe.
    Taką blachę z gotowym wzorem wkładamy do nagrzanego piekarnika 170-180 st na ok.5 min. Wyjmujemy i odkładamy.

    Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy barwnik ( można go pominąć), partiami cukier i cukier waniliowy. Nadal ubijając dodajemy kolejno żółtka. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszany. Gotową masę przekładamy na upieczony wzór i wkładamy do nagrzanego piekarnika 170-180 st na 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy i z wysokości ok 60 cm upuszczamy blachę z ciastem na podłogę. Wstawiamy do uchylonego piekarnika aby wystygło.
    Kiedy jest już zimny przekrawamy go na pół.

    1 galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do całkowitego stężenia. 300 ml mleka wlewamy do wysokiego naczynia dodajemy pokrojoną galaretkę. Ja za pomocą blendera zrobiłam z niej maleńkie kawałeczki. Wsypujemy połowę opakowania sernika i ubijamy ok 5 min na najwyższych obrotach.
    Blachę w której piekliśmy biszkopt wykładamy folią aluminiową. Wkładamy połowę biszkoptu pamiętając aby wzór był widoczny po wyjęciu ciasta. I wykladamy na niego powstałą masę. Wsypujemy borówki i zalewamy tężejącymi 2 galaretkami. Rozrobionymi w połowie zalecane ilości wody.
    Wstawiamy do lodówki aby galaretkę nam sie ścięła.
    Drugą połowę sernika na zimno robimy zgodnie z zaleceniami producenta. Czyli 300 ml mleka i pozostała 1/2 opakowania proszku, miksujemy ok 5 min. Wlewamy gotową masę na galaretkę przykrywamy połową biszkoptu i wstawiamy do lodówki.
  • cudowne warstwy przepysznego ciasta 2. A tak w przybliżeniu wygląda ciasto po przekrojeniu go
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Galaretka Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować