Filet z kurczaka z domowymi wstążkami.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Lekka nieociekająca tłuszczem potrawa wcale nie musi być nudna i niesmaczna.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 mandarynki
    1 filet z piersi kurczaka ze skórą
    łyżka sosu sojowego
    łyżka octy balsamicznego
    0,5 łyżeczki czerwonego pieprzu
    łyżka rozmaryny
    oraz: jajko
    pół szklanki mąki
    szczypta soli
    woda i sól do gotowania
    łyżka świeżej bazylii lub natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z kurczaka z domowymi wstążkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Filet z kurczaka z domowymi wstążkami. 1. Do naczynia dodajemy sos sojowy, ocet, pokrojony świeży rozmaryn, czerwony pieprz i pokrojoną w plastry wyszorowaną mandarynkę. W takiej marynacie umieszczamy mięso na co najmniej godzinę.
  • Filet z kurczaka z domowymi wstążkami. 2. Na suchej zimnej patelni umieszczamy skórą do dołu pierś i bardzo wolno smażymy. Gdy skóra się zarumieni obracamy na drugą stronę aby się przepiekła.
  • Filet z kurczaka z domowymi wstążkami. 3. Tak zarumienione mięso zalewamy marynatą jaka nam została po mięsie, przykrywamy i pozwalamy się wolno dusić.
  • Filet z kurczaka z domowymi wstążkami. 4. W niewielkim naczyniu z jajka, mąki i szczypty soli zarabiamy ciasto. Ma być dość gęste, i stabilne. Jeśli jajko jest duże należy dać więcej mąki. Gotowe wykładamy na posypany mąką blat i lekko rozwałkowujemy. A następnie kroimy placek na grube wstążki.
  • Filet z kurczaka z domowymi wstążkami. 5. Wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy dosłownie 2 min od wypłynięcia klusek na wierzch. Po tym czasie wyławiamy łyżką cedzakową i przekładamy na patelnię do mięsa. Podlewamy kilkoma łyżkami wody i dalej wolno dusimy, pozwalając kluską dojść i przejść smakami. Podajemy gorące z mandarynką pokrojoną na kawałki i posypane zieleniną.

Porady

Jeśli chcemy aby nam mięso lepiej naszło marynatą, traktujemy je widelcem, Tzn nakłuwamy miejsce przy miejscu, tym sposobem marynata szybciej przeniknie przez mięso, a ono mając pozrywane włókna będzie bardziej kruche.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować