Filet z kurczaka pod pierzynką serowo majonezową z frytkami z marchwi

4.5 (153 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Filet z kurczaka pod pierzynką serowo majonezową z frytkami z marchwi to ciekawa propozycja dla wszystkich, którzy nie przepadają za piersią z kurczaka. Pierzynka serowo majonezowa sprawia, że mięso jest soczyste i miękkie, a podsmażony por, który znajduje się w środku nadaje daniu ciekawy smak.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na filety:
    ◦2 filety z kurczaka
    ◦czosnek granulowany
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦1 łyżka oliwy


    Składniki na pierzynkę serowo majonezową:
    ◦50 g sera żółtego startego na tarce
    ◦3 łyżki majonezu
    ◦1 łyżka ketchupu pikantnego
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦1 łyżka świeżego tymianku


    Składniki na frytki z marchwi:
    ◦4-5 długie, w miarę równe marchewki
    ◦1 łyżka świeżego tymianku
    ◦oliwa z oliwek
    ◦sól gruboziarnista


    Dodatkowo:
    ◦2-3 białe części z pora
    ◦1 łyżka masła
    ◦sól
    ◦1 brokuł
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Frytki

Filet z kurczaka pod pierzynką serowo majonezową z frytkami z marchwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Filet z kurczaka pod pierzynką serowo majonezową z frytkami z marchwi 1. Przygotowanie filetów:

    Filety myjemy, oczyszczamy i osuszamy na ręczniku papierowym. Posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy/grillujemy kurczaki na patelni (piersi nie muszą być idealnie wysmażone, będziemy je jeszcze zapiekać więc dojdą w piekarniku).
  • 2. Przygotowanie frytek z marchwi:

    Marchewki obieramy i kroimy w słupki/frytki – zanurzamy na chwilę w zimnej wodzie i osuszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy w nim frytki i posypujemy solą. Zapiekamy odkryte ok. 45 minut co jakiś czas obracając w temperaturze 180 stopni.

    Przed podaniem posypujemy świeżym tymiankiem.
  • Filet z kurczaka pod pierzynką serowo majonezową z frytkami z marchwi 3. Przygotowanie pierzynki serowo majonezowej:

    W misce mieszamy majonez, ketchup i żółty ser. Dodajemy świeży tymianek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Pora kroimy w plasterki, podsmażamy na łyżce masła na patelni aż się zeszkli, doprawiamy do smaku solą.

    Brokuł płuczemy pod zimną wodą i dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku gotujemy posoloną wodę z kilkoma kroplami soku z cytryny. Brokuły wrzucamy do wrzątku i częściowo przykryte gotujemy przez 4-5 minut. Ugotowane brokuły wyławiamy i wkładamy na kilka minut do miski z bardzo zimną wodą (do wody można dodać kilka kostek lodu). Odcedzamy brokuł na sitku.

    Filety układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdą sztukę kładziemy podsmażonego pora i przykrywamy wszystko masą serowo majonezową. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni do momentu aż masa się zarumieni ok. 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować