Feta z pieca

0 (0 ocen)

  • 10 min

Odrobina kuchni greckiej w swoim domu. Prostota wykonania zachęca do zapoznania sie z tą potrawą bliżej.

  • 10 min

Składniki:

  • (na dwie porcje)
    Ser feta (u mnie solona) - 2 grube plastry
    pomidor - 2 sztuki
    oregano suszone - 2 łyżeczki
    oliwa - 3 łyżki
    majeranek - 2 szczypty - dodałam od siebie w oryginalnym przepisie nie jest podane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Feta z pieca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku rozgrzewamy piekarnik do 180*C
  • 2. Grube plastry fety kładziemy na dnie żaroodpornego naczynia (mała kokilka)
  • 3. Pomidory obieramy, nacinając z góry tworząc X. Zalewamy wrzątkiem, po 2 minutach wyciągamy i obieramy ze skórki.
  • 4. Usuwamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce, rozkładamy na plasterku fety. Obsypujemy oregano i majerankiem. Skrapiamy oliwa. Zapiekamy na środkowej półce pieca około 15 -20 minut. Podajemy gorące. Przepis pochodzi z segregatora Kuchnie Świata, który kiedyś wydawała gazeta wyborcza.
  • 5. Przyprawiamy oregano i majerankiem.
  • 6. Skrapiamy oliwą.
  • 7. Pieczemy na środkowej półce pieca około 15 -20 minut. Podajemy gorące.
  • 8. *Przepis pochodzi z segregatora Kuchnie Świata, który kiedyś wydawała gazeta wyborcza.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować