Faszerowany kurczak

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tak przygotowanego kurczaka polecam na niedzielny obiad oraz na uroczyste przyjęcia a smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno.

  • 60 min

Składniki:

  • Kurczak-waga około 1,7

    400 g pieczarek

    3 łyżki drobno posiekanych włoskich orzechów


    2 łyżki ketchupu


    duży pęczek natki pietruszki

    1 żółtko

    1 jajko

    czerstwa bułka


    1 łyżka ostrej papryki

    1 łyżka ziół prowansalskich


    1 łyżeczka rozmarynu

    sól i pieprz

    4 łyżki oleju

    50 ml wina białego wytrawnego

    tłuszcz do smażenia


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Faszerowany kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczka oczyścić i umyć.Palcami oddzielić skórę od piersi do skrzydeł.Natrzeć dokładnie wierzch oraz wnetrze solą ,pieprzem oraz przyprawami połączonymi z olejem.Pozostawić w chłodnym miejscu na minimum godzinę...

    .Pieczarki obrać,drobno pokroić,usmażyć.Lekko przestudzić.Następnie dodać namoczoną w mleku , odciśniętą i zmieloną bułkę,żółtko,jajko,orzechy,ketchup oraz drobno poszatkowaną natkę.Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

    ...Przygotowany farsz nałożyć cienką warstwę pod skórę a pozostały włożyć do wnętrza.

    ...Nogi związać .Przełożyć do żaroodpornego naczynia.Polać tłuszczem.Piec w nagrzanym piekarniku bez przykrycia około 80 minut w temp.180-190 st C .Po zrumienieniu skropić winem a następnie dość często skrapiać wytworzonym sosem.Pod koniec pieczenia temperaturę zwiększyć a kurczaka przykryć.

    .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Orzechy Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować