Faszerowany kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczka oczyścić i umyć.Palcami oddzielić skórę od piersi do skrzydeł.Natrzeć dokładnie wierzch oraz wnetrze solą ,pieprzem oraz przyprawami połączonymi z olejem.Pozostawić w chłodnym miejscu na minimum godzinę...
.Pieczarki obrać,drobno pokroić,usmażyć.Lekko przestudzić.Następnie dodać namoczoną w mleku , odciśniętą i zmieloną bułkę,żółtko,jajko,orzechy,ketchup oraz drobno poszatkowaną natkę.Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
...Przygotowany farsz nałożyć cienką warstwę pod skórę a pozostały włożyć do wnętrza.
...Nogi związać .Przełożyć do żaroodpornego naczynia.Polać tłuszczem.Piec w nagrzanym piekarniku bez przykrycia około 80 minut w temp.180-190 st C .Po zrumienieniu skropić winem a następnie dość często skrapiać wytworzonym sosem.Pod koniec pieczenia temperaturę zwiększyć a kurczaka przykryć.
Komentarze