Kurczak faszerowany makaronem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Nigdy nie słyszałam o faszerowaniu i pieczeniu kurczaka z makaronem, więc postanowiłam sprawdzić, jak smakuje . Mogę śmiało powiedzieć, że jest przepyszny, polecam wszystkim!

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Kurczak o wadze ca 1,7 kg
    1 ½ szklanki ugotowanego makaronu al dente
    ( najlepsze małe kolanka )
    1 szklanka grubo pokrojonych pieczarek
    1 ząbek czosnku
    1 szalotka drobniutko pokrojona
    ½ drobniutko pokrojonej papryki czerwonej
    gałązka świeżego tymianku lub 1/3 łyżeczki tymianku suszonego
    gałązka świeżej bazylii lub 1/3 łyżeczki bazylii suszonej
    1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    1 łyżka oleju
    sól
    5-10 łyżek śmietanki
    po 1 łyżeczce masła i mąki oraz odrobina mleka do
    rozmieszania zasmażki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kurczak faszerowany makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • główne składniki potrawy 1. 1. Kurczaka umyj, pozbaw szyi i skrzydełek oraz kupra odcinając je tak, aby pozostawić nadmiar skóry, który pozwoli na zabezpieczenie otworów po odcięciu szyi i skrzydełek- zabezpiecz szpilką kuchenną te otwory.
    2. Sprawionego kurczaka natrzyj solą, olejem i mieloną papryką i odstaw na ½ godziny
    3. Przygotuj farsz: na patelni zeszklij cebulę z czosnkiem dodaj pieczarki, potem paprykę
    4. Ugotowany makaron wymieszaj starannie ze smażonymi warzywami
    5. Przygotuj sos z białej zasmażki (bardzo gęsty) i rozmieszaj z makaronem i warzywami
    6. Umieść farsz wewnątrz kurczaka, zepnij szpilką otwór po faszerowaniu.
    7. Kurczaka umieść w brytfance włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na 1 ½ godziny .
    8. W czasie pieczenia doglądaj pieczystego i podlewaj niewielką ilością wytworzonego sosu lub ciepłą wodą .
    9. Przygotuj sos do polania porcji na talerzu: śmietankę odparuj na gorącej patelni, dodaj powoli część wytworzonego podczas pieczenia sosu, szczyptę mielonej papryki, stale kontrolując jego gęstość .

Porady

Sos ze śmietanki powinien posiadać konsystencję śmietany. Zmieszanie farszu makaronowego sosem na zasmażce sklei nieco makaron

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować