Fasolę bardzo lubimy i często ją gotuję w różnych wersjach smakowych, fasola ugotowana w szybkowarze i potem z różnymi składnikami połączona to smak wyjątkowy...........SMACZNEGO!!!
Fasola z kiełbasą w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę opłukać i zalać wodą zimną, moczyć całą noc, przed gotowaniem wodę z moczenia wylewam, fasolę wsypać do szybkowara, wlać wodę, dodać ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy, kostkę rosołową, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 40 minut, w szybkowarze wystudzić (gotuję wieczorem na następny dzień do przygotowania), fasola jest miękka.
2.W garnku na oleju usmażyć drobno pokrojoną kiełbasę obraną z flaka, wsypać drobno pokrojoną cebulę, czosnek z praski wyciśnięty, smażyć do złocistej cebuli.
3.Wlać przecier pomidorowy z kartonika, smażyć mieszając z 3 minuty.
4.Wlać z wywarem ugotowaną fasolę, zagotować.
5.Wsypać majeranek, sól, paprykę ostrą, wymieszać i gotować z 2 minuty.
6.Garnek zdjąć z ognia, zostawić na 30 minut aby fasola nabrała smaku, podawać z pieczywem, ziemniakami.
Komentarze