EKSPRESOWE ROGALIKI Z 4 SKŁADNIKÓW

2 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Przesmaczne kruche rogaliki z tylko czterech składników. Kilka podstawowych składników i fajne rogaliki gotowe. Rogaliki najlepiej smakują jeszcze ciepłe i obtoczone w cukrze pudrze.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 szklanka wody gazowanej,
    1 szklanka oleju,
    4 szklanki mąki pszennej tortowej,
    200 g marmolady różanej.
    DODATKOWO :

    cukier puder do obtaczania.
Wystaw ocenę:

2 (2 ocen)

Zobacz również:

Rogaliki

Ekspresowe rogaliki z 4 składników - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę gazowaną oraz olej wlewamy do miski i mieszamy ze sobą łyżką rózgową. Następnie wsypujemy mąkę. Całość zagniatamy. Ciasto na początku może trochę lepić się do rąk, ale chwila zagniatania i łatwo odchodzi od dłoni.

    Ciasto owijamy w folię spożywczą lub wkładamy do reklamówki do żywności i chowamy do lodówki na minimum 30 minut.

    Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie lub więcej części w zależności od tego jak nam wygodniej będzie wałkować. Ja wałkuje na prostokąt mniej więcej na 0,5 cm.

    Ciasto smarujemy marmoladą. Następnie wycinamy trójkąty.

    Możemy również wycinać koła i następnie na trójkąty.

    Następnie zwijamy szerszą częścią do przodu tworząc rulonki. Rogi zwijamy ku sobie.

    Tak przygotowane rogaliki wykładamy ba blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.

    Rogaliki pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach góra dół.

    Jeszcze ciepłe rogaliki obtaczamy w cukrze pudrze.

Porady

Możemy użyć dowolnego dżemu lub marmolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Woda gazowana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować