REKLAMA

Ekspresowe ciasto bez pieczenia

wyświetlono: 25278 | dodany do książki kucharskiej: 16 | polecenia: 0

Proste i smaczne ciasto bez pieczenia na bazie francuskich ciasteczek z morelową glazurą.

opublikowany: 22.10.2015
Udostępnij Pinterest
  • 45 min

Składniki:

  • Na kwadratową blaszkę o boku 24cm

    1 opakowanie ciastek z polewą morelową (na bazie ciasta francuskiego, do kupienia w sklepach Lidl podczas tygodnia włoskiego)
    250g margaryny lub masła
    2 budynie śmietankowe
    750ml mleka 2%
    2 łyżki cukru trzcinowego
    1/2 szklanki cukru pudru
    ok 250g czekoladowych herbatników
    50g płatków migdałów (może być więcej)
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    10 łyżek likieru kawowego
    100g wiórek kokosowych
Ocena:

(średnia 4.5 z 169 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

  • Namoczone kruche ciastka układamy na spód 1. Kawę rozpuszczalną rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody, do przestudzonej dodajemy 4 łyżki likieru kawowego. Spód tortownicy wykładamy folią spożywczą, a na niej układamy obok siebie delikatnie namoczone w kawie i likierze kruche ciastka z morelową glazurą.
  • Z tłuszczu, cukru i budyniu robimy masę 2. 0,5l mleka zagotowujemy. W pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy oraz 2 łyżki cukru trzcinowego. Wlewamy na gotujące mleko i dobrze mieszamy by się nie przypalił i nie było grudek. Studzimy. Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem pudrem. Powoli dodajemy przestudzony budyń oraz po łyżce pozostałego likieru. Ucieramy na najniższych obrotach miksera, by masa się nie zważyła. Połowę masy wykładamy na kruche ciastka.
  • Przekładamy ciasto herbatnikami 3. Na masę budyniową wykładamy obok siebie warstwę herbatników czekoladowych. Do pozostałej masy wsypujemy płatki migdałów. Połowę wykładamy na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą, na którą rozsmarowujemy resztę kremu. Całość posypujemy uprażonym na patelni kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: bunia24 bunia24

Ekspresowe ciasto bez pieczenia z truskawkami

Pyszny pomysł na szybki i orzeźwiający deser.

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 11.06.2014 | wyświetlono: 8618 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Magiel Kuchenny

Ciasto bananowe bez pieczenia

Idealne dla osób, które nie mają cierpliwości do pieczenia skomplikowanych ciast.

kategoria: Ciasta Desery biszkopty herbaty opublikowany: 04.09.2014 | wyświetlono: 37286 Książki kucharskie: 34 | Polecenia: 2
Dodane przez: swibek swibek

Rafaello - ciasto bez pieczenia

Rewelacyjne ciasto na szybko.. :) Smakuje wyśmienicie i chce się go jeść.. i jeść.. i jeść..

kategoria: Ciasta Desery rafaello opublikowany: 06.03.2012 | wyświetlono: 122266 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE