Ekonomiczne kotlety mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy dużą ilością zimnej wody, pozostawiamy do momentu, aż odkapie z niego cała woda.
2.Mięso mielone, 1/2 szklanki bułki tartej i kaszy manny mieszamy, dodajemy 2 jajka, ryż i mieszamy do osiągnięcia jednolitej masy. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dokładnie mieszamy.
3.Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni w dużej ilości tłuszczu z ocu stron do użyskania rumianego koloru. Odsączamy.
Porady
Z tej samej masy można sporządzić pulpeciki lub a'la gołąbki jeśli dodamy posiekaną i sparzoną kapustę pekińską oraz 1-2 jajka więcej.
Komentarze