Ekonomiczne kotlety mielone

5 (140 ocen)

  • 45 min

Idealne gdy mamy niespodziewanych gości.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
    1/2 kg mięsa mielonego
    2 jajka
    1/2 szklanki bułki tartej
    1/2 szklanki kaszy manny
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie
    olej
    mąka lub bułka tarta do panierki
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Ekonomiczne kotlety mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy dużą ilością zimnej wody, pozostawiamy do momentu, aż odkapie z niego cała woda.
  • 2. Mięso mielone, 1/2 szklanki bułki tartej i kaszy manny mieszamy, dodajemy 2 jajka, ryż i mieszamy do osiągnięcia jednolitej masy. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dokładnie mieszamy.
  • 3. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni w dużej ilości tłuszczu z ocu stron do użyskania rumianego koloru. Odsączamy.

Porady

Z tej samej masy można sporządzić pulpeciki lub a'la gołąbki jeśli dodamy posiekaną i sparzoną kapustę pekińską oraz 1-2 jajka więcej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować