Eklerki z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Po wykonaniu moich pierwszych w życiu osobiście zrobionych ptysiów, przyszła kolej na eklerki.Polecam :)

  • 60 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI:
    ½ szklanki wody (125 ml)
    65 g. masła (prawdziwego, min. 82% tłuszczu)
    ½ szklanki mąki pszennej
    łyżeczka cukru
    szczypta soli
    2 jajka
    SKŁADNIKI NA KREM:
    200 ml śmietanki min. 30%
    1 serek mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    ŚmietanFix
    truskawki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Eklerki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PTYSIE:
    Mąkę wymieszać z cukrem i solą.
    Do garnka wlać wodę i wrzucić masło.Podgrzewać aż masło się rozpuści a woda lekko zagotuje.
    Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką na gładką i lśniącą masę.
    W czasie mieszania jeszcze chwilkę podgrzewać na małym ogniu.
    Masę pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
    Mikserem ze spiralnymi końcówkami ucieramy masę dodając jajko i miksując, do całkowitego połączenia składników, następnie dodajemy drugie jajko. Miksujemy kilka minut do otrzymania znów lśniącej i gładkiej masy odchodzącej od brzegów garnka.
    Otrzymaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego(można też ciasto wyłożyć na blachę łyżką).
    Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyciskamy ciasto w formie prostokąta, zostawiając 2 cm. odstępy.
  • 2. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni (piekarniki z termoobiegiem190 stopni) 15 minut.
    Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni aby ptysie się dopiekły w środku.Zostawiamy na kolejne 15 minut.
    Po pól godzinie pieczenia wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika na 10 minut aby ptysie "odpoczęły".
    Pozostawiamy je do całkowitego wystygnięcia.

  • 3. KREM:
    Do lekko ubitej śmietanki dodać śmietanfix i ubijać na sztywną pianę. Dodawać po trochę cukru ciągle ubijając. Do sztywnej masy dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.
    Zimne ptysie przekroić na pół, do środka nakładać bitą śmietanę, ułożyć pokrojone truskawki, przykryć połówkami ciastek.
    Gotowe eklerki można posypać cukrem pudrem lub oblać czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować