Egzotyczne muffinki marchewkowe

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wzbogaciłam smak tradycyjnego ciasta marchawkowego o egzotyczną marakuję i ananasa. Wyszło pysznie.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • MUFFINKI:
    • 170g marchewki startej na średnich oczkach tarki,
    • 120g cukru,
    • 2 jajka,
    • 150ml oleju,
    • 200g mąki pszennej,
    • 2/3 łyżeczki cynamonu,
    • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
    • 140g odsączonego ananasa z puszki,
    • LUKIER:
    • 1 marakuja
    • Około 1/3 szklanki cukru pudru,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki Muffinki marchewkowe

Egzotyczne muffinki marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MUFFINKI: Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
    Ananasa kroimy w małą kostkę.
    Do miski wbijamy jajka, lekko je roztrzepujemy rózgą. Dodajemy cukier i olej. Mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy startą marchewkę i pokrojonego ananasa, mieszamy.
    Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy łyżką do połączenia.
    Formę muffinkową wypełniamy papilotkami. Ciasto rozkłądamy równomiernie pomiędzy papilotki. Muffinki pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni (do suchego patyczka).
    Pu upieczeniu muffinki studzimy i polewamy lukrem.
    LUKIER: Do miseczki przekładamy miąższ z owocu marakui. Stopniowo dodajemy po 1 łyżce cukru pudru i ucieramy. Ucieramy je razem do powstania jednolitej masy o gęstości śmietany. W zależności od wielkości owocu możemy potrzebować odrobinę więcej lub mniej cukru pudru. Lukrem polewamy muffinki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Marakuja Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować