Egzotyczne muffinki marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MUFFINKI: Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
Ananasa kroimy w małą kostkę.
Do miski wbijamy jajka, lekko je roztrzepujemy rózgą. Dodajemy cukier i olej. Mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy startą marchewkę i pokrojonego ananasa, mieszamy.
Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy łyżką do połączenia.
Formę muffinkową wypełniamy papilotkami. Ciasto rozkłądamy równomiernie pomiędzy papilotki. Muffinki pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni (do suchego patyczka).
Pu upieczeniu muffinki studzimy i polewamy lukrem.
LUKIER: Do miseczki przekładamy miąższ z owocu marakui. Stopniowo dodajemy po 1 łyżce cukru pudru i ucieramy. Ucieramy je razem do powstania jednolitej masy o gęstości śmietany. W zależności od wielkości owocu możemy potrzebować odrobinę więcej lub mniej cukru pudru. Lukrem polewamy muffinki.
Komentarze