Dzidziuś

4.99 (165 ocen)

  • 60 min

Bardzo proste i smaczne ciasto do kawy. Propozycja idealna, kiedy zabraknie nam akurat mąki. Lekko kwaśny smak ciasta przełamuje słodki krem na bazie kaszy manny i gorzka polewa.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto( blacha kwadratowa 22 x 22 lub tortownica 21 cm)
    5 jajek
    1 szklanka kisielu wiśniowego ( 4 szt. )
    3/4 szkl cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    krem
    1/2 l mleka
    1 szkl cukru
    25 dag masła
    4 łyżki kaszy manny
    2 łyzki kakao
    ekstrakt migdałowy ( ewentualnie )

    polewa
    1/4 kostki masła
    3 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    1,5 łyżki wody
Wystaw ocenę:

4.99 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kisiele

Dzidziuś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i stopniowo po jednym żółtku. Powoli wsypujemy kisiel a na końcu proszek. Pieczemy w 180 stopniach około 30 - 40 minut. Możemy również podzielić ciasto na trzy równe części i upiec każdą osobno.
  • 2. Mleko gotujemy z cukrem. Dodajemy odmierzoną ilość kaszy manny. Gotujemy, aż zgęstnieje, mieszając dość często. Zostawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy z kakao, stopniowo dodajemy kaszę a na końcu ekstrakt migdałowy.
  • 3. Ciasto przecinamy na trzy części. Przekładamy kremem.
  • 4. Wszystkie składniki na polewę rozpuszczamy ciągle mieszając. Wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kasza manna Kisiel Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować