Dżem wiśniowo-kokosowy

5 (185 ocen)

:-)

Składniki:

  • 1 kg wiśni
    2-3 łyżki wiórków kokosowych
    50 dag cukru
    sok z ½ cytryny
    1 opakowanie Żelfix 2:1


Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy Dżem wiśniowy

Dżem wiśniowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie umyć i wydrylować. Przełożyć je do garnka i gotować przez około 10 minut. Następnie dodać do nich wiórki kokosowe, cukier, sok z cytryny i Żelfix. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez 3 minuty.
    Gorący dżem przełożyć do czystych i suchych słoików. Słoiki szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Po około 20 minutach słoiki odwrócić z powrotem i wynieść do spiżarki.

Porady

Jeśli ktoś podobnie jak ja nie lubi skórek z wiśni w dżemie może ja zblenderować. Wtedy owoce zasypujemy żelfixem i zagotowujemy, dodajemy cukier, kokos i gotujemy 1-2 min.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować