Dyniowo-orzechowe mordoklejki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Coś słodkiego z chrupiącymi orzeszkami i kruszonką.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • - 1 szklanka mąki pszennej
    - 1/2 szklanki brązowego cukru
    - 5 łyżek schłodzonego masła
    - 1 szklanka posiekanych orzechów (np. pecan)
    - 1 opakowanie serka kremowego
    - 1/3 szklanki białego ckuru
    - 1/2 szklanki puree z dyni
    - 2 jajka
    - 1-1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    - 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dyniowo-orzechowe mordoklejki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. W misce mieszamy mąkę i brązowy cukier. Po chwili dodajemy posiekane masło. Kontynuujemy mieszanie. Dodajemy 1/4 szklanki posiekanych orzechów. Mieszanka powinna przybrać formę kruszonki.
  • 2. Małą kwadratową blachę smarujemy dokładnie tłuszczem. Wykładamy na nią 3/4 przygoowanej kruszonki. Pieczemy w piekarniku przez 15 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia.



  • 3. W misce ubijamy kremowy serek i cukier na jednolitą masę. Dodajemy puree z dyni, jajka, cynamon i zmielone ziele angielskie. Tak przygotowaną masę wykładamy na upieczony spód z kruszonki. Wierzch posypujemy pozostałą częścią kruszonki.
  • 4. Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy 30-35 minut, lub do zarumienienia się wierzchu kruszonki.
  • 5. Pozostawiamy do wystygnięcia. Kroimy w kostkę i przechowujemy w lodówce.

Porady

Możemy podawać na ciepło z lodami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować