Dyniowo-orzechowe mordoklejki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do 180 C. W misce mieszamy mąkę i brązowy cukier. Po chwili dodajemy posiekane masło. Kontynuujemy mieszanie. Dodajemy 1/4 szklanki posiekanych orzechów. Mieszanka powinna przybrać formę kruszonki.
2.Małą kwadratową blachę smarujemy dokładnie tłuszczem. Wykładamy na nią 3/4 przygoowanej kruszonki. Pieczemy w piekarniku przez 15 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia.
3.W misce ubijamy kremowy serek i cukier na jednolitą masę. Dodajemy puree z dyni, jajka, cynamon i zmielone ziele angielskie. Tak przygotowaną masę wykładamy na upieczony spód z kruszonki. Wierzch posypujemy pozostałą częścią kruszonki.
4.Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy 30-35 minut, lub do zarumienienia się wierzchu kruszonki.
5.Pozostawiamy do wystygnięcia. Kroimy w kostkę i przechowujemy w lodówce.
Komentarze