Ciasteczka dyniowo- orzechowe

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasteczka dyniowe z posmakiem orzechów- są idealne co najmniej 2-3 godziny po upieczeniu

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna typ 550 poznańska (+ dwie łyżki): 2 szklanki
    - mąka orzechowa (czubata): 4 łyżki
    - dynia: 0.25 sztuki
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżki
    - cukier z prawdziwą wanilią: 2 łyżeczki
    - cukier: 3 łyżki
    - jajko świeże: 1 sztuka
    - masło lub margaryna: 15 dekagramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciasteczka dyniowo- orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z dyni usuwamy miękki miąższ i ziarenka, obieramy ze skórki, kroimy w 1 cm kostkę. Podlewamy 4-5 łyżkami wody i dusimy na średnim ogniu, aż zmięknie. Ściągamy pokrywkę i smażymy do czasu odparowania całej wody, studzimy, dokładnie miksujemy.
  • składniki na ciasto 2. Mąkę pszenną przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy mąkę orzechową, cukier i cukier z prawdziwą wanilią, dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone w małą kostkę masło lub dobrą margarynę, 4/5 szklanki musu z dyni oraz jajko. Dokładnie zagniatamy elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy nieco mąki pszennej.
  • 3. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

    Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto na grubość 4-5 milimetrów i foremkami wycinamy serduszka.
  • 4. Pieczemy około 16-18 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni. Gorące kładziemy na metalową kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • 5. Po zapakowaniu w ładne pudełko lub woreczek, możemy wręczyć bliskim w prezencie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować