Dynia w occie

4.2 (5 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przepis na taką dynię pamiętam z mojego domu rodzinnego.
Mama mówiła nam że to po prostu kompot z dyni.
Smak takiej dyni jest niezapomniany, pachnący cynamonem , goździkami, a zalewa słodko kwaśnica po prostu pychotka.
Polecam.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • dynia 1 kg,
    cukier 300 g, ( można więcej lub mniej ),
    woda na 1 kg dyni 1 litr,
    cynamon 1 płaska łyżeczka lub 1/2 laski cynamonu,
    goździki kilka,
    ocet 10 % 1/3 szkl, ( jeżeli ktoś lubi kwaśniejszą dynię to można dodać więcej octu),
    ziele angielskie 2 ziarenka,
Wystaw ocenę:

4.2 (5 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dynia w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obrać ze skóry , usunąć miękki miąższ z pestkami.
    Pokroić w kostkę .
    Wodę zagotować z cukrem i przyprawami.
    Partiami obgotowywać dynię około 3 - 5 minut. po zagotowaniu , po tym czasie wyjąc na sitko i odsączyć.
    Dynię przełożyć do czystych słoików.
    Do syropu z gotowania dodać ocet i zagotować.
    Gorącą zalewą zalać dynię.
    Słoiki dokładnie zakręcić i odwrócić do góry dnem.
    Słoiki można pasteryzować ( około 20 minut od zagotowania).
    Smacznego.

Porady

Możesz podwoić lub potroić ilość dyni i składników. czas przygotowania do 60 minut +czas pasteryzowania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować