Ciasto drożdżowe:
115 g mleka
12 g świeżych drożdży
335 g mąki pszennej
50 g masła
3 jaja
1 żółtko
35 g cukru
szczypta drobnej soli
białko do smarowania ciasta
Nadzienie:
250 g twarogu śmietankowego
2 jaja
50 g cukru
1 laska wanilii
50 g skrobi kukurydzianej
30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
30 g rodzynek
Drożdżowy kwiatek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Zrobić zaczyn drożdżowy z mleka, drożdży i łyżki mąki. Odstawić na 10-15 minut.
Masło rozpuścić . Utrzeć jaja, żółtko i cukier, a następnie dodać przesianą mąkę i zaczyn drożdżowy. Dalej wyrabiać ręcznie. Po minucie dodać sól i kontynuować wyrabianie. Pod koniec dodać masło i wyrobić dokładnie, tak aby cały tłuszcz został wchłonięty. Zostawić pod przykryciem .
2.NADZIENIE:
Twaróg dwukrotnie zmielić. Jaja utrzeć z cukrem, a następnie połączyć ze zmielonym twarogiem. Dodać skórki pomarańczowe, ziarenka wanilii i skrobię kukurydzianą, po czym dokładnie wymieszać, dodać rodzynki. Wymieszać. Odstawić pod przykryciem do lodówki.
3.FORMOWANIE I PIECZENIE:
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 porcje.
2/3 ciasta rozwałkować na okrąg o grubości ok. 3 mm i średnicy dopasowanej do wielkości blachy. (Po bokach musi pozostać dużo luzu, ponieważ ciasto urośnie w piecu). To będzie spód kołacza.
Umieścić ciasto na blasze. Powierzchnię posmarować białkiem.
Pozostałą 1/3 ciasta rozwałkować na taki sam rozmiar, co spód, lecz cieniej: na grubość ok. 2 mm. Posmarować białkiem.
Na spodzie ciasta rozprowadzić równomiernie nadzienie serowe. Przykryć nadzienie drugim, cieńszym płatem ciasta, białkiem do spodu. Na środek zlepionego placka położyć np. okrągłą szklankę. Od okręgu do zewnętrznej krawędzi kołacza wykonać 8 nacięć, tworząc 8 równych kawałków nadzianego ciasta. Każdy z kawałków skleić delikatnie na krawędziach i skręcić. Następnie kawałki wydłużyć delikatnie, rozciągając je i zwężając mocno przy końcach. Cały kołacz powinien teraz przypominać słońce z trójkątnymi promieniami. Przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.
Wierzch ciasta naciąć fantazyjnie, posmarować białkiem. Piec w temperaturze 190°C przez około 40-50 minut, kontrolując.
Komentarze