Ciasto:
500 g mąki
50 g świeżych drożdży lub torebkę suchych
1/2 szklanki cukru + 2 łyżki do rozczynu
2 jajka
200 ml ciepłego mleka
1/2 łyżeczki soli
70 g miękkiego masła lub margaryny
Dodatkowo:
dżem brzoskwiniowy
mleko
cukier puder do posypania
Kwiatek drożdżowy z dżemem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
W misce wymieszać mleko i roztrzepane jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn) i cukrem, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości
2.Ciasto podzielić na 4 równe części i każdą rozwałkować na okrągłe placki o średnicy ok. 30 - 35 cm.
3.Posmarować dżemem brzoskwiniowym.
4.Na środku ułożyć szklankę i odznaczyć.
5.Ponacinać na 8 części do zaznaczonego szklanką miejsca, środek zostaje nie nacięty.
6.Każdą część obrócić (w jednym kierunku).
7.Każdą część naciąć,
8.zawinąć pod spód
9.i ułożyć.
10.Gotowe ciasto przykryć i odstawić na ½ godz. do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować ciasto mlekiem (będzie miało ładny złoty kolor). Piec 40 - 50 min. w temp. 180*C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Porady
Ciasto nacinałam na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, w ten sposób nie musiałam go później przenosić, tylko trzeba być ostrożnym, żeby nie przeciąć papieru.
Komentarze