Kwiatek drożdżowy z dżemem brzoskwiniowym

4.5 (157 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki
    50 g świeżych drożdży lub torebkę suchych
    1/2 szklanki cukru + 2 łyżki do rozczynu
    2 jajka
    200 ml ciepłego mleka
    1/2 łyżeczki soli
    70 g miękkiego masła lub margaryny

    Dodatkowo:
    dżem brzoskwiniowy
    mleko
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Kwiatek drożdżowy z dżemem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    W misce wymieszać mleko i roztrzepane jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn) i cukrem, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości
  • * 2. Ciasto podzielić na 4 równe części i każdą rozwałkować na okrągłe placki o średnicy ok. 30 - 35 cm.
  • * 3. Posmarować dżemem brzoskwiniowym.
  • * 4. Na środku ułożyć szklankę i odznaczyć.
  • * 5. Ponacinać na 8 części do zaznaczonego szklanką miejsca, środek zostaje nie nacięty.
  • * 6. Każdą część obrócić (w jednym kierunku).
  • * 7. Każdą część naciąć,
  • * 8. zawinąć pod spód
  • * 9. i ułożyć.
  • * 10. Gotowe ciasto przykryć i odstawić na ½ godz. do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować ciasto mlekiem (będzie miało ładny złoty kolor). Piec 40 - 50 min. w temp. 180*C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto nacinałam na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, w ten sposób nie musiałam go później przenosić, tylko trzeba być ostrożnym, żeby nie przeciąć papieru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować