Drożdżowo – cynamonowe kuleczki z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mąkę, cukier, sól, żółtka przenieść do miski. W mleku rozpuścić drożdże, wlać do miski. Całość wymieszać, następnie dodać stopione masło i spirytus. Wyrobić ręką jednolite ciasto, by dobrze odchodziło od ręki. Postawić przykryte w ciepłym miejscu by podwoiło objętość. Rodzynki przelać wrzątkiem, osączyć na sitku, wymieszać z cynamonem. Na stolnicę przenieść ciasto, rozwałkować na cienki placek, wycinać kieliszkiem kółka. Na środek każdego nanieść rodzynki, dobrze zlepić. Odstawić ponownie do wyrośnięcia. Smażyć na tłuszczu na złoty kolor z dwóch stron.(Zlepieniem wrzucać na rozgrzany tłuszcz). Osączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku z kuleczek. Cukier puder połączyć z cynamonem, obtoczyć kulki.
Porady
1. do rodzynek można dodać kilka kropli soku z cytryny.
Komentarze