Drożdżowo – cynamonowe kuleczki z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pączki na jeden kęs, pachnące cynamonem i oczywiście rodzynki w środku.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki ciasto:
    2 szklanki mąki
    2 dag świeżych drożdży
    2 łyżki cukru
    5 dag masła
    8 łyżek ciepłego mleka
    1 łyżka spirytusu
    Szczypta soli
    2 żółtka
    Nadzienie:
    3 łyżki rodzynek
    ½ łyżeczki cynamonu + do oprószenia
    Cukier puder do oprószenia
    Tłuszcz do smażenia – ½ kg smalcu + ½ l oleju.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowo – cynamonowe kuleczki z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąkę, cukier, sól, żółtka przenieść do miski. W mleku rozpuścić drożdże, wlać do miski. Całość wymieszać, następnie dodać stopione masło i spirytus. Wyrobić ręką jednolite ciasto, by dobrze odchodziło od ręki. Postawić przykryte w ciepłym miejscu by podwoiło objętość. Rodzynki przelać wrzątkiem, osączyć na sitku, wymieszać z cynamonem. Na stolnicę przenieść ciasto, rozwałkować na cienki placek, wycinać kieliszkiem kółka. Na środek każdego nanieść rodzynki, dobrze zlepić. Odstawić ponownie do wyrośnięcia. Smażyć na tłuszczu na złoty kolor z dwóch stron.(Zlepieniem wrzucać na rozgrzany tłuszcz). Osączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku z kuleczek. Cukier puder połączyć z cynamonem, obtoczyć kulki.

Porady

1. do rodzynek można dodać kilka kropli soku z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować