Drożdżówki z waniliowym serkiem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z letniego mleka, drożdży, cukru i 2 łyżek mąki przygotowac rozczyn. Pozostawić do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić i wystudzić.
Pozostałe składniki wymieszać w misce, dodać wyrośnięty zaczyn i wyrobić gładkie, sprężyste ciasto.
Włożyć do miski oprószonej mąką, przkryć ścierczką i odstawić do wyrośnięcia do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Składniki na nadzienie dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części.
Z każdej części zrobić kulkę.
Kulki spłaszczać, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej zrobić zagłębienie dnem szklanki zanurzonym w mące.
Do zagłębień nałożyć po łyżce masy serowej, ułożyć po kilka malin.
Brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem.
Zostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Piec około 20 minut w 180 stopniach do zrumieniania.
Wystudzić na kratce.
Każdą drożdżówkę udekorować dodatkowo świeżymi malinami.
Komentarze