Drożdżówki z waniliowym serkiem i malinami

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób

Pulchniutkie i delikatne bułeczki z waniliowym słodkim wypełnieniem i kwaskowatymi malinami.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • CIASTO:

    400 g mąki
    50 g cukru
    50 g masła
    40 g drożdży
    2 jaja
    160 ml ciepłego mleka

    NADZIENIE:

    500 g serka waniliowego
    1 łyżka cukru
    1 jajo
    1 łyżka masła

    PONADTO:

    1 szklanka malin
    1 roztrzepane jajko
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Drożdżówki z waniliowym serkiem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z letniego mleka, drożdży, cukru i 2 łyżek mąki przygotowac rozczyn. Pozostawić do wyrośnięcia.
    Masło rozpuścić i wystudzić.
    Pozostałe składniki wymieszać w misce, dodać wyrośnięty zaczyn i wyrobić gładkie, sprężyste ciasto.
    Włożyć do miski oprószonej mąką, przkryć ścierczką i odstawić do wyrośnięcia do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.

    Składniki na nadzienie dokładnie wymieszać.

    Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części.
    Z każdej części zrobić kulkę.
    Kulki spłaszczać, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej zrobić zagłębienie dnem szklanki zanurzonym w mące.

    Do zagłębień nałożyć po łyżce masy serowej, ułożyć po kilka malin.
    Brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem.

    Zostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
    Piec około 20 minut w 180 stopniach do zrumieniania.
    Wystudzić na kratce.
    Każdą drożdżówkę udekorować dodatkowo świeżymi malinami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek homogenizowany Maliny Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować