Rolada z serkiem waniliowym, malinami i lukrem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
Mąkę i budyń przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, po żółtku cały czas delikatnie ubijając oraz stopniowo mąkę.
Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną pergaminem, wysmarowaną odrobiną oleju (u mnie kokosowy) i pieczemy ok. 15 min w temperaturze 180 °C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Gotowe ciasto przekładamy z papierem na czystą ściereczkę, ściągamy papier i zwijamy roladę razem ze ściereczką. Odstawiamy do wystudzenia.
masa:
Żelatynę zalewamy wrzątkiem, dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia, studzimy.
Serek łączymy z żelatyną. Gotową masę wykładamy na biszkopt, układamy maliny i zwijamy roladę. Roladę zawijamy folią aluminiową i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby masa stężała.
2.lukier malinowy:
W małym garnuszku/rondelku umieszczamy maliny, dodajemy wodę i gotujemy ok. 1-2 minuty do momentu, aż owoce całkiem się rozpadną. Następnie zdejmujemy garnuszek z palnika i przecieramy przez drobne sitko, by pozbyć się pestek. Do przetartych malin dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Stawiamy na gazie i gotujemy na wolnym ogniu, mieszając kilka minut, aż uzyskamy gładką, szklistą masę bez grudek.
Gotowy lukier wylewamy na roladę, posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Komentarze