Drożdżówki z truskawkami

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe wyjątkowo kojarzy mnie się z dzieciństwem.W tych jakże uroczych czasach nie było nic lepszego niż drożdżówka z sezonowymi owocami i szklanką zimnego mleka.

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    3/4 szklanki letniego mleka
    7 g drożdży suchych
    60 g miękkiego masła
    3 duże łyżki cukru
    1 duże jajko
    1 żółtko
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    około 400 g truskawek
    2 łyżki bułki tartej
    1 białko do posmarowania drożdżówek
    Kruszonka:
    1/2 szklanki mąki pszennej
    60 g roztopionego masła
    5 łyżek cukru
    kilka kropel ekstraktu z wanilii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę,dodajemy drożdże,sól i mieszamy.Do szklanki wlewamy mleko i podgrzewamy go tak,aby było letnie.Dodajemy do mleka cukier ,jajko i żółtko.Wszystko razem mieszamy i dodajemy do mąki.Na końcu dodajemy kawałki masła i zagniatamy.Ciasto powinno być gładkie i nie powinno przyklejać się do dłoni.Gotowe ciasto formujemy w kulę,wkładamy do miski.Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • 2. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na około 8-10 części.Z każdej części formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,zachowując odstęp pomiędzy każdą bułeczką.Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20-30 minut do wyrośnięcia.W tym czasie truskawki kroimy w ćwiartki lub po prostu mniejsze kawałki.Wszystko zależy od wielkości truskawek.Wszystkie składniki kruszonki wkładamy do miski i rozcieramy między palcami, tworząc kruszonkę.
  • Drożdżówki z truskawkami 3. Po wyrośnięciu bułeczek w każdej dnem szklanki robimy na środku wgłębienie.Dociskamy dość mocno,aby ciasto w tym miejscu było cienkie.W to wgłębienie sypiemy odrobinę bułki tartej,następnie układamy pokrojone truskawki.Brzegi bułeczek smarujemy roztrzepanym białkiem.Wierzch obsypujemy obficie kruszonką.Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190'C.Podajemy oczywiście ze szklanką schłodzonego mleka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować