Ciasto drożdżowe wyjątkowo kojarzy mnie się z dzieciństwem.W tych jakże uroczych czasach nie było nic lepszego niż drożdżówka z sezonowymi owocami i szklanką zimnego mleka.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
3/4 szklanki letniego mleka
7 g drożdży suchych
60 g miękkiego masła
3 duże łyżki cukru
1 duże jajko
1 żółtko
szczypta soli
Dodatkowo:
około 400 g truskawek
2 łyżki bułki tartej
1 białko do posmarowania drożdżówek
Kruszonka:
1/2 szklanki mąki pszennej
60 g roztopionego masła
5 łyżek cukru
kilka kropel ekstraktu z wanilii
Drożdżówki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę,dodajemy drożdże,sól i mieszamy.Do szklanki wlewamy mleko i podgrzewamy go tak,aby było letnie.Dodajemy do mleka cukier ,jajko i żółtko.Wszystko razem mieszamy i dodajemy do mąki.Na końcu dodajemy kawałki masła i zagniatamy.Ciasto powinno być gładkie i nie powinno przyklejać się do dłoni.Gotowe ciasto formujemy w kulę,wkładamy do miski.Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
2.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na około 8-10 części.Z każdej części formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,zachowując odstęp pomiędzy każdą bułeczką.Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20-30 minut do wyrośnięcia.W tym czasie truskawki kroimy w ćwiartki lub po prostu mniejsze kawałki.Wszystko zależy od wielkości truskawek.Wszystkie składniki kruszonki wkładamy do miski i rozcieramy między palcami, tworząc kruszonkę.
3.Po wyrośnięciu bułeczek w każdej dnem szklanki robimy na środku wgłębienie.Dociskamy dość mocno,aby ciasto w tym miejscu było cienkie.W to wgłębienie sypiemy odrobinę bułki tartej,następnie układamy pokrojone truskawki.Brzegi bułeczek smarujemy roztrzepanym białkiem.Wierzch obsypujemy obficie kruszonką.Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190'C.Podajemy oczywiście ze szklanką schłodzonego mleka.
Komentarze