Drożdżówki z serem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smak drożdżówek z serem pamiętam z dzieciństwa... Najlepsze były w sklepie obok szkoły ...

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 450 g mąki
    - 30 g świeżych drożdży lub 3 łyżeczki suszonych
    - 180 ml mleka
    - 1/3 łyżeczki soli
    - 80 g masła
    - 1 duże jajko
    - 70 g cukru

    Nadzienie:
    - 1 szkl. mleka
    - 1 torebka budyniu waniliowego (lub śmietankowego)
    - 250 g zmielonego białego sera
    - 70 g cukru
    - 20 g masła
    - 80 g ciemnych rodzynek

    Lukier:
    - 200 g cukru pudru
    - 3 łyżki soku cytrynowego (można pół na pół z wodą)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto

    Mąkę przesiać do miski , w środku zrobić wgłębienie , wlać do niego rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłego mleka drożdże i odrobinę cukru. Zostawić na 10-15 minut , aż drożdże zaczną bąbelkować. Następnie dodać utarte z resztą cukru jajko , pozostałe mleko i sól , wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Dobrze wyrobić. Jeżeli ciasto będzie zbyt luźne , dosypać mąki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (do podwojenia objetości).

    Nadzienie

    Z mleka i proszku budyniowego ugotować bardzo gęsty budyń. Zdjąć z palnika , dodać masło , cukier i ser , dobrze wymieszać , wsypać rodzynki. W czasie stygnięcia budyń od czasu do czasu przemieszać , żeby nie tworzyła się "skórka".

    Lukier

    Składniki wymieszać , ew. dolać soku lub dosypać cukru pudru dla uzyskania odpowiedniej gęstości (zamiast cytryny mozna dodac smietane18%)

    Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 6 mm. Posmarować ostudzonym budyniem , zwinąć jak roladę i pokroić ostrym nożem w plastry o grubości 2,5-3cm.Z jednego konca ciasto lekko zlepic ze soba, tak aby nie wypływał ser podczas pieczenia.Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze , lekko spłaszczyć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piec w temp. 200 st.C przez ok. 20 minut , na złotobrązowy kolor.
    Jeszcze ciepłe bułeczki posmarować lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Drożdże Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować