Drożdżówki z nutellą

5 (8 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Idealne drożdżówki, uwielbiane przez moje dzieciaczki. Znikają zaraz po upieczeniu, zawsze jest ich za mało. Z przyjemnością wracam do tego przepisu.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 500g mąki
    30g drożdży
    50g cukru
    180ml mleka
    30g masła
    2 jajka
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    Szczypta soli

    Nutella
Wystaw ocenę:

5 (8 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Drożdżówka

Drożdżówki z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzać.
    Drożdże wkruszyć do miski, dodać 1 łyżeczkę cukru, kilka łyżek ciepłego mleka – nie gorącego, 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na około 15min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Resztę mleka podgrzać i rozpuścić w nim masło, odstawić do przestygnięcia.
    Jajka utrzeć z cukrem, solą i cukrem waniliowym.
    Mąkę wsypać do dużej miski, dodać mleko z masłem, jajka z cukrem oraz wyrośnięte drożdże. Wszystko razem dokładnie wyrobić, przykryć miskę i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
    Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować na prostokąt, połowę posmarować nutellą, niezbyt grubo, ciasto złożyć na pół przykrywając nutellą.
    Następnie ciasto kroić wzdłuż dłuższego boku na paski długości około 2cm. Każdy pasek skręcić spiralnie, po czym uformować ślimaczka, koniec zawinąć pod spód.
    Gotowe drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na około 30minut.
    Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
    Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec przez około 15minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować