PUSZYSTE DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I NUTELLĄ

  • wyświetlono: 2424 |
  • dodany do książki kucharskiej: 41 |
  • polecenia: 0

Puszyste domowe drożdżówki z budyniem i nutellą, idealne na drugie śniadanie do szkoły.Przepis na 12 pysznych drożdżówek.

violast11
  • 100min

Składniki

SKŁADNIKI:
3,5-4 szklanek mąki pszennej tortowej (250ml)
25g świeżych drożdży
4 łyżki cukru + 1 łyżka do zaczynu
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
250 ml ciepłego mleka
1 jajko + 1 jajko do posmarowania drożdżówek
50g stopionego masła

DODATKOWO:
1 budyń waniliowy bez cukru
1 łyżka cukru
450 ml mleka
cukier puder do oprószenia
mały słoik nutelli

Sposób przygotowania przepisu:

PUSZYSTE DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I NUTELLĄ

  • 1. 1. Na początek przygotowujemy zaczyn: drożdże rozkruszamy, dodajemy łyżkę cukru,
    2 łyżki mąki, część ciepłego mleka i dokładnie mieszamy
    (zaczyn ma być konsystencji gęstej śmietany).
    Odstawiamy w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na około 15 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę przesiewamy (na początek około 3 -3,5 szklanki - resztę przy wyrabianiu i do podsypywania),
    dodajemy cukier, cukier waniliowy, resztę ciepłego mleka,
    jajko i stopione wystudzone masło oraz wyrośnięty zaczyn.
    Całość dokładnie mieszamy, następnie wyrabiamy aż ciasto będzie odchodziło od ścianek misy.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.
  • 3. W tym czasie przygotowujemy budyń 450ml wrzącego mleka i 1 łyżki cukru.
    Odkładamy do przestudzenia.
  • PUSZYSTE DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I NUTELLĄ4. Po wyrośnięciu ciasta drożdżowego, odpowietrzamy go i rozwałkowujemy na duży prostokąt.
    Rozwałkowane ciasto dzielimy na 12 części (prostokątów),
    na jeden bok każdego kawałka nakładamy po łyżce przestudzonego budyniu
    i łyżeczce nutelli, podwijamy do połowy i dobrze sklejamy,
    drugi koniec nacinamy na kilka pasków (grzebyków) i zwijamy do końca.
  • PUSZYSTE DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I NUTELLĄ5. Gotowe drożdżówki wykładamy na dużą blachę z piekarnika,
    wyłożoną papierem do pieczenia.
    Smarujemy roztrzepanym jajkiem i odstawiamy na 30 minut do napuszenia.


    Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy drożdżówki
    przez około 15-20 na złoty kolor.
    Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego
  • PUSZYSTE DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I NUTELLĄ6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy drożdżówki
    przez około 15-20 na złoty kolor.
    Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylababanutelladrożdzówki

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdzówki z budyniem i suszoną żurawiną.

Dodane przez: sierotka_patrysia

Drożdżówki z budyniem i suszoną żurawiną.

Delikatne, przepyszne drożdżówki...

gotowe

Dodane przez: ziutula

puszysta drożdżówka z morelami i kruszonką

drożdżówka jest bardzo puszysta,...

Drożdżówki z gruszkami

Dodane przez: beetle

Drożdżówki z gruszkami i budyniem

Wymarzony jesienny deser.

bułeczki

Dodane przez: Aninka88

Drożdżówki 2-smakowe z budyniem i jagodami

w moim rodzinnym domu często robi...

Drożdżówki z nutellą

Dodane przez: Konto nieaktywne

Drożdżówki z nutellą

Efektowne bułeczki drożdżowe z...

drożdżówki

Dodane przez: Anyzkowo

Śniadaniowe drożdżówki z nutellą

Pyszne i bardzo proste do zrobienia.Przez...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE