Drożdżowki gniazdka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Nietypowe, pyszne, z delikatnym nadzieniem i kwaskowymi owocami - cudownie smakują również z tymi mrożonymi!

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:

    15 g świeżych drożdży
    2 zaokrąglone łyżki cukru
    1/2 szklanki mleka
    30 g masła
    1 jajko
    300 g mąki pszennej


    MASA SEROWA:

    200 g białego sera twarogowego w kostce
    2 czubate łyżki cukru
    1 płaska łyżką mąki ziemniaczanej
    ok. 300 g świeżych jeżyn i borówek amerykańskich

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Drożdżowki gniazdka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć do miski, posypać cukrem, odstawić na ok. 3 minuty, wlać lekko ciepłe mleko, wymieszać. Masło rozpuścić, ostudzić, wlać do miski. Dodać jajko i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Rozwałkować na lekko posypanej mąką desce, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Szeroką szklanką wykrawać koła o średnicy ok. 8 cm. W każdym kółku wykrawać mniejszą szklanką kółko o średnicy ok. 5,5 cm. Kółko z dziurką przekręcić w połowie jeden raz tworząc kształt 8. Nałożyć jedną pętelką na całe kółko, a potem ułożyć na wierzch drugą pętelkę ósemki tworząc coś na kształt gniazdka. Zostawić do lekkiego wyrośnięcia na ok. 20-30 min.

    Ser z cukrem i mąką ziemniaczaną zmiksować blenderem. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać w drożdżowych gniazdkach. W masę serową delikatnie wciskać po kilka owoców.

    Drożdżówki włożyć do piekarnika nagrzanego do 170°C, piec ok. 15 minut. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Drożdże Jeżyny Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować