Drożdżówka ze śmietaną i owocami

4.5 (174 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo okazała drożdżówka.Dodatek śmietany powoduje,że nie jest sucha tylko pięknie wyrośnięta i puszysta.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto-
    100g drożdży
    1 szkl cukru w tym 2 łyżki waniliowego
    1 szkl ciepłego mleka
    5 jajek
    125g masła
    ok.1kg mąki
    1/2 szkl śmietany lub jogurtu naturalnego
    szczypta soli
    dowolne owoce- rabarbar,truskawki,śliwki,agrest lub inne

    kruszonka-
    200g mąki
    100g masła
    100g cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery Kruszonka

Drożdżówka ze śmietaną i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru,wlać 1/2 szkl mleka i dać 2 łyżki mąki.Wymieszać i odstawić pod przykryciem na 15 min.Masło rozpuścić i ciepłe połączyć ze śmietaną,wbić jajka i wlać pozostałe mleko,wsypać resztę cukru i sól,wymieszać.Mąkę przesiać,wlać zaczyn i masę maślano-jajeczną.Całość wyrobić ok.10 min,ewentualnie dosypując jeszcze mąki.Ciasto ma być dość lużne.Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 45 min.Następnie przełożyć do dużej natłuszczonej blachy,na wierzchu ułożyć pokrojone owoce.Składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami ,aż powstaną małe grudki i posypać obficie wierzch ciasta.Całość odstawić na 15 min,a następnie piec ok.50min w 180 st.C.Ostudzoną drożdżówkę można polukrować.

Porady

Jeśli ktoś nie lubi zbyt dużo kruszonki można ją zrobić z połowy składników.Czasami dodaję do niej trochę płatków owsianych,wtedy kruszonka jest jeszcze smaczniejsza. Ponieważ przygotowywane ciasto jest dość lużne,do wyrabiania używam drewnianej kuli. Należy uważać bo drożdżówka naprawdę rośnie wielgaśna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować