Drożdżowiec waniliowy z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto waniliowe drozdzowe- z wiejskich jaj-pulchne miękkie i wysokie-łatwe w przygotowaniu i przepyszne w smaku-polecam

  • 60 min

Składniki:

  • 5 szklanek mąki
    1 szklanka cukru
    2 duze opakowania cukru waniliowego
    5 jajek wiejskich ( delikatnie roztrzepane)
    1 szklanka oleju
    1 szklanka mleka
    10 dag rozkryszonych drozdzy
    szczypta soli
    -------------------------------------------------------
    Kruszonka:
    1/4 kostki margaryny
    1\3 szklanki cukru
    około 1\2 szklanki mki pszennej'
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowiec waniliowy z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dno miski wsypujemy wszystkie składniki w kolejności podanej wyzej , nie wyrabiamy tylko przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc w ciepłe miejsce.
    Potem ciasto wyrabiamy mikserem az powstanie masa i wykładamy na wyłożona papierem blache.Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia
    Skladniki na kruszonkę łączymy ze sobą , zagniatamy i kruszymy na wyrosnietym cieście a nastepnie pieczemy w 180 stopniach ok. 40 min. Po tym czasie, zmniejszamy temp. do 150 stopni i z ostawiamy jeszcze na ok. 10 minut w uchylonym piekarniku. Smacznego:)

Porady

duza blacha 25 na 36 skladniki powinny miec temp.pokojowa

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować