Drożdżowiec z jagodami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Idealne ciasto na rodzinne spotkania przy kawie

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Masa jagodowa
    75 dag jagód
    4-5 łyżek cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Ciasto
    50 dag maki
    pół szklanki cukru
    niepełna szklanka mleka
    8 dag masła
    10 dag drożdży
    2 żółtka
    Kruszonka
    20 dag mąki
    10 dag masła
    10 dag cukru
    1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Drożdżowiec z jagodami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mleko lekko podgrzać dodać pokruszone drożdże łyżkę cukru 3 łyżki mąki wymieszać i zostawić do wyrośnięcia masło stopić wystudzić mąkę przesiać do miski dodać cukier żółtka wyrośnięty rozczyn na końcu dodać masło wyrabiać ciasto tak długo aż zacznie odchodzić od ręki blaszkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą wyłożyć ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok pół godziny jagody wymieszać z cukrem i mąką wyłożyć na ciasto zagnieść kruszonkę i ułożyć na jagodach piec w średnio nagrzanym piekarniku do uzyskania jasnozłotego koloru po upieczeniu jeszcze gorące ciasto posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować