Masa jagodowa
75 dag jagód
4-5 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ciasto
50 dag maki
pół szklanki cukru
niepełna szklanka mleka
8 dag masła
10 dag drożdży
2 żółtka
Kruszonka
20 dag mąki
10 dag masła
10 dag cukru
1 cukier waniliowy
Drożdżowiec z jagodami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mleko lekko podgrzać dodać pokruszone drożdże łyżkę cukru 3 łyżki mąki wymieszać i zostawić do wyrośnięcia masło stopić wystudzić mąkę przesiać do miski dodać cukier żółtka wyrośnięty rozczyn na końcu dodać masło wyrabiać ciasto tak długo aż zacznie odchodzić od ręki blaszkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą wyłożyć ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok pół godziny jagody wymieszać z cukrem i mąką wyłożyć na ciasto zagnieść kruszonkę i ułożyć na jagodach piec w średnio nagrzanym piekarniku do uzyskania jasnozłotego koloru po upieczeniu jeszcze gorące ciasto posypać cukrem pudrem
Komentarze