DROŻDŻOWE ZAWIJANE BUŁECZKI Z CYNAMONEM (CINNAMON ROLLS)

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Hej, dziś proponuję Wam zawijane bułeczki z cynamonem. Cynamon jest jedną z moich ulubionych przypraw. Jego zapach unosi się na cały dom. Na dodatek cynamon na dużo właściwości leczniczych.

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO;

    250 ml ciepłego mleka,
    20 g drożdży,
    500 g mąki pszennej,
    50 g cukru,
    2 jajka,
    70 g miękkiego masła.
    NADZIENIE;

    70 g masła,
    20 g cynamonu w proszku,
    1/2 szklanki drobnego cukru.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka

Drożdżowe zawijane bułeczki z cynamonem (cinnamon rolls) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka, mleko i masło najlepiej wyjść wcześniej z lodówki.

    Do miski kruszymy drożdże, wlewamy letnie mleko i wsypujemy cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

    Następnie dodajemy mąkę, jajka i roztopione masło. Zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5 godziny w ciepłym miejscu.

    Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości około 1 cm. Smarujemy masłem, posypujemy cynamonem i cukrem. Zwijamy w gruby rulon. Następnie wycinamy placki o grubości 1-2 cm.Przygotowane zawijasy wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.

    Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach (góra dół).

Porady

Możemy polać lukrem lub białą czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować