Drożdżowe zawijaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do przesianej mąki daję 2 łyżeczki soli.
2.Drożdże rozcieram z łyżką cukru i 2 łyżkami mleka oraz łyżką mąki. Pozostawiam do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
3.Podgrzewam mleko i topię margarynę, pozostawiam do wystudzenia.
4.Żółtka i jedno jajko ucieram z cukrem kryształem "na puch" i na koniec wlewam mleko i jeszcze ubijam.
5.Wyrośnięte drożdże dodaję do mąki wraz z utartymi jajkami z mlekiem. Mieszam wszystko i wyrabiam ciasto, gdy się już nie klei dodaję margarynę i dalej wyrabiam ręką do momentu aż będzie szkliste, wtedy pozostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
6.Gotowe ciasto drożdżowe wykładam na stolnicę i dzielę na dwie części, każą rozwałkowuję na prostokąt i smaruję miodem albo stopionym wystudzonym masłem, a na nie posypuję rodzynki i pokrojone w plasterki jabłka oprószone cynamonem. Zawijam na roladę, a następnie kroję poprzecznie na plastry o grubości 1,5 do 2 cm i układam na blasze pozostawiając do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca smaruję rozmąconym jajkiem. Piekę w temp. 200 stopni 20 - 25 min.
Porady
Miód musi być gęsty, aby się nie wylewał z ciasta. Zamiast jabłek często daję pokrojone orzechy włoskie prażone w miodzie. Świetnie wyglądają i równie smakują nadziewane masą makową.
Komentarze