Drożdżowe zawijaki

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 40 min

na słodko

  • 3 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kg mąki tortowej
    6 łyżek miodu pszczelego lub masło topione
    10 dag rodzynek
    cynamon do posypania
    jabłka
    10 dkg drożdży
    15 dag margaryny
    500 ml mleka
    2 płaskie łyżeczki soli
    10 dag cukru kryształu
    2 jajka
    2 żółtka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Desery

Drożdżowe zawijaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przesianej mąki daję 2 łyżeczki soli.
  • 2. Drożdże rozcieram z łyżką cukru i 2 łyżkami mleka oraz łyżką mąki. Pozostawiam do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  • 3. Podgrzewam mleko i topię margarynę, pozostawiam do wystudzenia.
  • 4. Żółtka i jedno jajko ucieram z cukrem kryształem "na puch" i na koniec wlewam mleko i jeszcze ubijam.
  • 5. Wyrośnięte drożdże dodaję do mąki wraz z utartymi jajkami z mlekiem. Mieszam wszystko i wyrabiam ciasto, gdy się już nie klei dodaję margarynę i dalej wyrabiam ręką do momentu aż będzie szkliste, wtedy pozostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • 6. Gotowe ciasto drożdżowe wykładam na stolnicę i dzielę na dwie części, każą rozwałkowuję na prostokąt i smaruję miodem albo stopionym wystudzonym masłem, a na nie posypuję rodzynki i pokrojone w plasterki jabłka oprószone cynamonem. Zawijam na roladę, a następnie kroję poprzecznie na plastry o grubości 1,5 do 2 cm i układam na blasze pozostawiając do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca smaruję rozmąconym jajkiem. Piekę w temp. 200 stopni 20 - 25 min.

Porady

Miód musi być gęsty, aby się nie wylewał z ciasta. Zamiast jabłek często daję pokrojone orzechy włoskie prażone w miodzie. Świetnie wyglądają i równie smakują nadziewane masą makową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować