Drożdżowe z rabarbarem i cynamonową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto drożdżowe na oleju z rabarbarem, doskonałego smaku i aromatu dodaje kruszonka cynamonowa.......SMACZNEGO!!!

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • drożdże świeże 5 dag,
    mleko 1,5 szklanki,
    cukier 1 szklanka,
    mąka tortowa 60 dag,
    jajka 3 sztuki "L",
    sól 1 szczypta,
    olej rzepakowy 150 ml,
    rabarbar 5 sztuk większe

    kruszonka: cynamon 1 łyżka płaska,
    mąka krupczatka 150 gram,
    cukier 100 gram,
    masło 100 gram miękkie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka

Drożdżowe z rabarbarem i cynamonową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe z rabarbarem i cynamonową kruszonką 1. Do misy robota dodać drożdże, letnie mleko 1/2 szklanki, 1 łyżka cukru i mąki, wymieszać i zostawić przykrytą misę talerzem na 30 minut.

    Wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, wlać resztę mleka letniego i hakiem robota wyrabiać ciasto z 3 minuty.
  • Drożdżowe z rabarbarem i cynamonową kruszonką 2. Następnie wlać z 150 ml oleju rzepakowego i dalej ciasto wyrabiać z 5 minut.
  • Drożdżowe z rabarbarem i cynamonową kruszonką 3. Ciasto ma być dość gęste.
  • Drożdżowe z rabarbarem i cynamonową kruszonką 4. Misę nakryć talerzem i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Drożdżowe z rabarbarem i cynamonową kruszonką 5. Kruszonka: do miski wsypać mąkę krupczatkę, cukier, cynamon, dodać miękkie masło i mikserem utrzeć drobną kruszonkę.

    Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, posypać kawałkami rabarbaru i posypać kruszonką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Cynamon Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować