Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem i cytrynowym lukrem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Świetna propozycja na śniadanko na słodko lub na deserek.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO:

    220 ml mleka
    100 g masła
    1 opakowanie suchych drożdży
    450 g mąki
    130 g cukru
    szczypta soli
    szczypta wanilii

    PONADTO:

    500 g rabarbaru
    100 g cukru


    mąka do oprószenia
    masło do wysmarowania formy
    1 jajo

    LUKIER:

    100 g cukru
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem i cytrynowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać, dodać masło pokrojone w kostkę i odstawić.
  • 2. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem i solą.
  • 3. Wanilię wymieszać z mlekiem, dodać resztę składników i zarobić gładkie ciasto.
  • 4. Zostawić do wyrośnięcia. /ok.40 min./
  • 5. Rabarbar umyć, pokroić na drobne,1 cm kawałki, wymieszać z cukrem.
  • 6. Blaszkę natłuścić.
  • 7. Wyrośnięte ciasto wyrobić krótko na blacie podsypanym mąką, następnie rozwałkować na prostokąt 25 x 50 cm.
  • 8. Wyłożyć rabarbar, zrolować wzdłuż dłuższego boku.
  • 9. Roladę pokroić ostrym nożem na 12 kawałków.
  • 10. Drożdżowe ślimaczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na 15 min do lekkiego wyrośnięcia. Wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • 11. Piec w 180 stopniach do zrumienienia.
  • 12. Wystudzić na kratce.
  • 13. Z podanych składników zrobić lukier, polać ślimaczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować