Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem i cytrynowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać, dodać masło pokrojone w kostkę i odstawić.
2.Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem i solą.
3.Wanilię wymieszać z mlekiem, dodać resztę składników i zarobić gładkie ciasto.
4.Zostawić do wyrośnięcia. /ok.40 min./
5.Rabarbar umyć, pokroić na drobne,1 cm kawałki, wymieszać z cukrem.
6.Blaszkę natłuścić.
7.Wyrośnięte ciasto wyrobić krótko na blacie podsypanym mąką, następnie rozwałkować na prostokąt 25 x 50 cm.
8.Wyłożyć rabarbar, zrolować wzdłuż dłuższego boku.
9.Roladę pokroić ostrym nożem na 12 kawałków.
10.Drożdżowe ślimaczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na 15 min do lekkiego wyrośnięcia. Wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem.
Komentarze