Drożdżowe ślimaczki z kruszonką i lukrem

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne drożdżowe ślimaczki ze słodkim cytrynowym lukrem. Idealne na drugie śniadanie albo na piknik.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zaczyn:
    1) 50 g drożdży
    2) 70 g cukru
    3) 250 ml ciepłego mleka
    Ciasto:
    1) 500 g mąki pszennej
    2) 4 żółtka
    3) 100 g masła
    4) szczypta soli
    Kruszonka:
    1) 120 g mąki pszennej
    2) 50 g cukru
    3) 100 g masła
    Lukier:
    1) ¾ szklanki cukru pudru
    2) sok z cytryny
    3) łyżka gorącej wody (w razie potrzeby)
    Dodatkowo:
    1) 1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Drożdżówka Desery

Drożdżowe ślimaczki z kruszonką i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przekładamy pokruszone drożdże, dodajemy cukier oraz ciepłe mleko i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Tak przygotowany zaczyn zostawiamy na 20 – 30 minut.
  • 2. Przygotowujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, 4 żółtka oraz masło i zaczyn i wszystko mieszamy najpierw łyżką, a następnie przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto. Ciasto można także wyrobić przy użyciu miksera z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Tak przygotowane ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.
  • 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 15 kawałków. Z każdego kawałka formujemy wałeczek i zwijamy go w kształt muszli ślimaka. Tak przygotowane ślimaczki układamy na blaszce, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy jeszcze na około 15 minut.
  • 4. Przygotowujemy kruszonkę: Do miseczki przekładamy wszystkie składniki i rozcieramy je palcami aż powstanie kruszonka.
  • 5. Wyrośnięte ślimaczki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką. Tak przygotowane ślimaczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 20 – 25 minut.
  • 6. Przygotowujemy lukier: w miseczce mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny i łyżką gorącej wody. Jeśli jest zbyt rzadki dodajemy jeszcze trochę cukru pudru.
  • 7. Ostudzone ślimaki polewamy lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować