REKLAMA

Drożdżowe ślimaczki z kruszonką i lukrem

wyświetlono: 75 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Pyszne drożdżowe ślimaczki ze słodkim cytrynowym lukrem. Idealne na drugie śniadanie albo na piknik.

opublikowany: 13.06.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 4 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • Zaczyn:
    1) 50 g drożdży
    2) 70 g cukru
    3) 250 ml ciepłego mleka
    Ciasto:
    1) 500 g mąki pszennej
    2) 4 żółtka
    3) 100 g masła
    4) szczypta soli
    Kruszonka:
    1) 120 g mąki pszennej
    2) 50 g cukru
    3) 100 g masła
    Lukier:
    1) ¾ szklanki cukru pudru
    2) sok z cytryny
    3) łyżka gorącej wody (w razie potrzeby)
    Dodatkowo:
    1) 1 jajko
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przekładamy pokruszone drożdże, dodajemy cukier oraz ciepłe mleko i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Tak przygotowany zaczyn zostawiamy na 20 – 30 minut.
  • 2. Przygotowujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, 4 żółtka oraz masło i zaczyn i wszystko mieszamy najpierw łyżką, a następnie przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto. Ciasto można także wyrobić przy użyciu miksera z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Tak przygotowane ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.
  • 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 15 kawałków. Z każdego kawałka formujemy wałeczek i zwijamy go w kształt muszli ślimaka. Tak przygotowane ślimaczki układamy na blaszce, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy jeszcze na około 15 minut.
  • 4. Przygotowujemy kruszonkę: Do miseczki przekładamy wszystkie składniki i rozcieramy je palcami aż powstanie kruszonka.
  • 5. Wyrośnięte ślimaczki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką. Tak przygotowane ślimaczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 20 – 25 minut.
  • 6. Przygotowujemy lukier: w miseczce mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny i łyżką gorącej wody. Jeśli jest zbyt rzadki dodajemy jeszcze trochę cukru pudru.
  • 7. Ostudzone ślimaki polewamy lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: viki2903 viki2903

Bułeczki drożdżowe z serem i z kruszonką

Bułeczki drożdżowe z serem i z kruszonką

kategoria: Pieczywo bułki bułki drożdżowe drożdżówka Desery opublikowany: 29.12.2016 | wyświetlono: 17661 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Amatorka kuchenna Amatorka kuchenna

Drożdżowe ślimaczki z cynamonem

Puszyste drożdżówki i cudowny smak cynamonu

kategoria: drożdżówka Desery opublikowany: 25.02.2015 | wyświetlono: 54776 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: AnetaSłużałek AnetaSłużałek

Ciasto drożdżowe ze śliwkami, kruszonką i lukrem

Takie drożdżowe robiła moja babcia właśnie wg tego przepisu

kategoria: Ciasta ciasto drożdżowe Desery opublikowany: 08.09.2015 | wyświetlono: 1875 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE